Peter Simon Správy

Jaskyňa odhaľuje svoje tajomstvá: Gombasecká mapa sa bude prepisovať

Známa jaskyňa pri Rožňave odhaľuje svoje doteraz neprebádané tajomstvá. Objavili sa nové priestory.

Ilustračný obrázok k článku Jaskyňa odhaľuje svoje tajomstvá: Gombasecká mapa sa bude prepisovať
Foto: Mikuláš Repaszký / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovalo TASR, dobrovoľní jaskyniari objavili v Gombaseckej jaskyni v okrese Rožňava unikátne priestory. Nové siene naposledy odhalili pred 50 rokmi. Ako prezradili, boli aj oni prekvapení. Nové objavené siene sú sprístupnené iba odborníkom, bežní návštevníci budú musieť počkať ešte pár rokov. „Ak tieto siene otvoríme bude to pre verejnosť najkrajší zážitok okolia,“ povedal riaditeľ jaskyne Ján Ambrúž. Ďalej dodal, že nové siene sa nachádzajú vo výške 50 metrov. Gombasecká jaskyňa sa nachádza v Slovenskom krase v západnom svahu Silickej planiny v katastrálnom území obce Slavec.

Gombasecká jaskyňa ešte stále ukrýva pred svetom svoje tajomstvá. O tom sa presvedčili aj jaskyniari z Rožňavy na pracovnej akcii.

„Rozdelený na dve skupiny sme vošli do jaskyne s vedomím, že nás čaká pekná drina. Ľuboš a Tomáš po ceste zastali rovno pod stenou, na ktorú plánovali vyliezť do diery, ktorú zdola nebolo veľmi vidieť. Ostatní pokračovali k Balageho komínu, z ktorého mali v pláne spraviť mapu.Tomáš a Ľuboš vošli do diery vo výške asi 20 metrov, do ktorej sa dostali kotvením na predošlej akcie. Tento výstup bol veľmi obtiažny, keďže v tejto časti sú steny nestabilné a dalo to hodne námahy dostať sa s vybavením k miestam vhodným k osadeniu kotiev,“ informoval Mikuláš Repaszký z jaskyniarskej skupiny Speleo Rožňava.

Ako dodal, na niektorých miestach bolo osadenie kotiev beznádejné a chvíľami to vyzeralo tak, že sa hore vôbec nedostanú. „Bol to jeden z najťažších výstupov vôbec. Dieru tvoril šikmý priestor s niekoľkými možnými postupmi. Po prekonaní pukliny vysokej 15–20 metrov sa konečne prehupli do jaskyne. Tomášovi sa objavil veľký priestor, ktorý v tej chvíli asi nečakal. Dóm, do ktorého vošiel, čakal na prvé svetlo tisíce rokov. Svetlo výkonnej čelovky, nedosvietilo na druhú stranu dómu. Mihali sa len črty steny na opačnej strane. Tento dóm dostal meno Eufória. Ďalšie prekvapenia čakali hneď za dómom, kde sa cez klenotnicu, ako ju Tomáš nazval kvôli kryštálom a množstvu heliktitov, dostali do ďalšieho dómu, na ktorého dne je jazero, momentálne bez vody, ktorý má šírku až 50 metrov. Jedná sa o staršiu vývojovú úroveň jaskyne, kde pôvodne tiekol Čierny potok, ktorý preteká Gombaseckou jaskyňou,“ dodáva Repaszký.

Zdroj foto: Speleo Rožňava

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM