Peter Simon Správy

Jarné upratovanie so sebou prinieslo aj výrub stromov. Zistili sme, prečo a kde sa v meste rúbalo

Pri prechádzke mestom sme si všimli vyrúbané stromy a kríky. Zaujímalo nás, prečo sa tomu tak stalo a či sa budú na prázdne miesta vysádzať nové dreviny.

Ilustračný obrázok k článku Jarné upratovanie so sebou prinieslo aj výrub stromov. Zistili sme, prečo a kde sa v meste rúbalo
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako nás informovala prednostka mestského úradu v Rožňave Erika Mihaliková, výruby drevín sa spravidla realizujú prostredníctvom Technických služieb Mesta Rožňava. Počas upratovacích prác v parkoch a blízkom okolí prišlo na rad aj orezávanie konárov, no došlo aj k výrubu niekoľkých stromov.

V rámci mimovegetačného obdobia boli najmä na sídliskách a v parkoch vyrúbané stromy a to vždy na základe povolenia alebo ohlásenia a v súlade so zákonom o ochrane prírody a krajiny. „Dôvodom na výrub stromov v parkoch bol ich zlý zdravotný stav a skutočnosť, že rástli na miestach, kde ohrozovali zdravie a majetok osôb,“ uviedla prednostka.

Čo sa týka stromov a krov, mesto bude „vysádzať minimálne tie, ktoré im vyplývajú z určených náhradných výsadieb za výruby povolené Okresným úradom v Rožňave, odborom starostlivosti o životné prostredie a pokiaľ rástli v pamiatkovej zóne mesta Rožňava alebo jej ochrannom pásme, tak aj stanovísk Krajského pamiatkového úradu Košice.“

Bresty už nenahradia!

V parkoch išlo najmä o výrub stromov ako bresty, lipy, pagaštany, ktoré podľa Mihalikovej budú nahradené lipami a pagaštanmi. „Bresty z dôvodu charakteru ich ochorenia sa nebudú nahrádzať rovnakým druhom. Výsadbu v parkoch sme povinný uskutočniť v termíne do 31. 05. 2017,“ uviedla prednostka mestského úradu Erika Mihaliková.

Ako ďalej dodala, tomu však ešte bude predchádzať odstránenie pňov po pôvodných drevinách.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM