Peter Simon Kultúra

Jarné spevy v GOS-ke: Gočovčania vyprevadia strigu!

Keďže sa tohtoročná jar rozbieha veľmi rozpačito a slnko sa neustále skrýva za dažďové kvapky, rozhodlo sa ho Gemerské osvetové stredisko v Rožňave piesňami a zvykmi privolať. Gočovčania vyprevadia strigu!

Ilustračný obrázok k článku Jarné spevy v GOS-ke: Gočovčania vyprevadia strigu!
Zdroj: TASR

Ďalší folklórny večer z cyklu „U nás taká obyčaj“ rozozvučí Dom tradičnej kultúry v stredu 16. marca 2016 od 18:00 hod. Gemerskými jarnými spevmi a zvykmi. „Hovoreným slovom a jarnými piesňami s folklórnou skupinou Gočovan z Gočova vyprevadíme za dedinu strigu, či Hejhanu. V mlyne ju utopíme a starú zimu vyženieme z polí,“ hovorí Dana Lacková z Gemerského osvetového strediska.

Naši predkovia vedeli, že keď chcú aby jar prišla načas a nebrzdila roľníkov a ovčiarov v práci, treba prírode poslať jasný odkaz. „Zimnú strigu vyniesť, príbytky „obriadiť“ a zelenými ratolesťami teplo privolať. A keďže práve v tomto skorom predjarí Slovania dodržiavali veľký pôst, jarné zvyky a piesne sú menej energické a viac magické ako obyčaje a hudba iných ročných období. Zvykoslovie Slovanov v predveľkonočnom období nesie v sebe množstvo kresťanských aj pohanských symbolov. Ťahavé melódie a ženské chorovody privolávali hojnosť budúcej úrody, zariekavania a vinše zas ochraňovali ľudí i statok. Jarné obyčaje vrcholili Veľkou nocou, po ktorej už na hospodárstvach začínala tvrdá práca,“ dodáva Lacková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM