Peter Simon Rôzne

Jánska vatra v Dobšinej: Čo (ne)viete o tejto slovanskej tradícii?

V Dobšinej sa konal prvý ročník podujatia s názvom Pálenie Jánskej vatry. Cieľom podujatia bolo oživenie tradície pálenia ohňov pri príležitosti sviatku Jána. V tradičnej kultúre sa tým oslavoval letný slnovrat a v kresťanskej kultúre takto spomínali na svätca Jána Krstiteľa.

Ilustračný obrázok k článku Jánska vatra v Dobšinej: Čo (ne)viete o tejto slovanskej tradícii?
Zdroj: Dnes24.sk

Ako informuje stránka mestoDobsina.sk, toto obnovenie slovanskej tradície sa uskutočnilo o deň neskôr kvôli nepriazni počasiu vo štvrtok 25. júna o 20:00 hod. v okolí chatovej oblasti Alweg.

V predkresťanskej dobe boli základnou zložkou sviatku oheň, voda a zeleň. Významnú úlohu zohrávali spoločné hostiny a hry. Zvyky slúžili na odohnanie zlých síl, oslavy striedajúceho sa ročného obdobia a ochránenie úrody. „Nech táto čarovná noc prinesie šťastie vám, vašim deťom a všetkým, ktorých máte radi,“ povedal zúčastneným primátor mesta Dobšiná Ján Slovák pri zapaľovaní Jánskej vatry. Atmosféru po celý večer umocňovali ľudové piesne v podaní domáceho FS Gemer. Na bezpečnosť celý čas dohliadali členovia mestského hasičského zboru.

Generácie pred nami tiež verili, že aj byliny nájdené v túto magickú moc majú ozdravujúce účinky. U Slovanov to bola jedna z najvýznamnejších udalostí roka, najmä pre previazanosť s letným slnovratom, ktorý je oslavou Slnka. To významnou mierou ovplyvňovalo plodnosť, úrodu a tým aj dostatok obživy pre ľudí. S obdobím osláv letného slnovratu sa spája mnoho zaujímavých faktov, ako aj to, že v tento deň je najdlhší deň a najkratšia noc. Tí ktorí sa podujatia zúčastnili, prežili príjemné chvíle v kruhu priateľov a známych, no najmä večer plný legiend a tradícií našich predkov.

Foto, zdroj: mestoDobsiná

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM