Peter Simon Správy

Janko Koleník o návrate do Betliara: Pozrite si, ako dopadlo podujatie pred kaštieľom, FOTO a VIDEO!

Areál pred kaštieľom v Betliari zaplnilo množstvo ľudí. Tí si prišli pozrieť hercov zo známeho seriálu v akcii. Pozrite si, ako to celé dopadlo a čo nám prezradila hviezda dňa, Janko Koleník.

Ilustračný obrázok k článku Janko Koleník o návrate do Betliara: Pozrite si, ako dopadlo podujatie pred kaštieľom, FOTO a VIDEO!
72
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Video: Peter Simon / Zdroj: Facebook

SNM – Múzeum Betliar pripravilo na záver letnej sezóny 26. augusta veľkolepé podujatie s názvom Seriálové prekvapenie – Návrat detektíva Mártona. Betliar sa zaplnil stovkami ľudí. Tí si nenechali ujsť divadelné predstavenie v parku pred kaštieľom.

Podľa hovorkyňe múzea ich bolo viac ako tisíc. O 15:00 hod. začalo v parku pred kaštieľom už dlho ohlasované Seriálové prekvapenie s podtitulom „Návrat detektíva Mártona“. Prítomní uvideli divadelné predstavenie v podaní týchto hercov z obľúbeného seriálu 1890: Ján Koleník (detektív Marton), Anikó Vargová (grófka Wisniewska), Danica Matušová (grófka Júlia), Andrea Karnasová (guvernantka), Rebeka Poláková (Margaréta) a Michal Ďuriš (lekár) spolu s hercami divadla Actores z Rožňavy. Ešte predtým však na pódium vykročil spevák Robo Šimko a v jeho podaní zaznela aj titulná pieseň seriálu. Po predstavení sa konalo spoločné fotenie.

„O 18:00 hod. bol pre verejnosť pripravený koncert Roba Šimka so skupinou Massriot,“ spresňuje kultúrno-propagačná manažérka múzea, Judita Krajčiová.

Ako doplnila, počas celého dňa nechýbal ani remeselnícky jarmok v parku a večer sa návštevníci mohôi tešiť na klasické aj seriálové prehliadky kaštieľa až do 22:00 hod.

„Bola to pre mňa veľká výzva, pretože je to detektívny príbeh alias detektívka, a tá je o trošku zložitejšia, keďže sa musí dodržať logika, ale hádam som to zvládla. Okorenila som to hlavne preto, lebo som chcela aby to bola paródia, nechcela som kopírovať seriál, ale chcela som to posunúť niekam ďalej,“ uviedla pre náš web režisérka predstavenia, Tatiana Masníková.

Dav ľudí Koleníkovi rozbúchal srdce

Návrat do Betliara bol pre herca Janka Koleníka príjemný. „Som tu tretíkrát od doby, čo sa skončilo nakrúcanie seriálu. Vždy sa jedná o nejakú takúto akciu, čiže sem chodím viac-menej pracovne, ale ukrajujem si z toho pocit, že sa mi tu páči, pracovali sme tu a zanechali kopec energie a mnoho času. My sme sa spojili s divadlom Actores ,Táňou Masníkovou a hercami. Oni predstavenie poňali po svojom a my sme do toho vlastne akoby vstúpili. Bolo jasné, že predstavenie bolo na motív seriálu, no taktiež z jednej časti paródia. Týmto smerom sme si trochu urobili srandu zo seba a z celkového seriálu. S účasťou som veľmi spokojný, vždy keď vidím ten dav, toľko ľudí pokope, rozbúcha sa mi srdce,“ povedal po predstavení pre Rožňava24 herec, Janko Koleník.

Výstava mapujúca záver 19. storočia

„Nechýbali ani špeciálne seriálové prehliadky, ktoré organizujeme poslednýkrát v rámci tejto letnej sezóny, ktorá sa nesie v znamení seriálu 1890. Okrem stálej expozície s rekvizitami a kostýmami zo seriálu 1890 je prístupná aj výstava 1890 Seriál vs. história mapujúca záver 19. storočia, kde môžu návštevníci vidieť šperky grófky Františky Andrássyovej a jej šaty, ktoré boli len nedávno kompletne zreštaurované,“ hovorí kultúrno- propagačná manazérka múzea v Betliari, Judita Krajčiová.

Medzi šatami a módnymi doplnkami, ako sú kabelky či slnečníky si najväčšiu pozornosť zaslúži jedinečná smútočná róba z čierneho hodvábu, ktorú mala grófka Františka na pohrebe cisárovnej Sisi v roku 1898.

Umenie konca 19. storočia, reprezentuje na výstave plagát významného českého maliara tvoriaceho v Paríži Alfonza Muchu, diela Ladislava Mednyánszkeho či svetovo známeho francúzskeho sochára Augusta Rodina. „Druhá polovica 19. storočia je charakteristická predovšetkým množstvom vynálezov a technických výdobytkov, ktoré sú aj na výstave zastúpené. Návštevníci môžu obdivovať jeden z prvých telefónov, bicykel, radiátory, fotoaparáty a i., ktoré na výstavu zapožičalo Technické múzeum v Košiciach,“ dodala Krajčiová.

Posledná veľká akcia sezóny

Ako doplnila pre náš web Krajčiová, jednalo sa o poslednú veľkú akciu na záver sezóny. „Ako bolo vidieť, navštívilo ju strašne veľa ľudí, a tým pádom sme s návštevnosťou veľmi spokojní, dúfame, že bude záujem aj o prehliadky kaštieľa a taktiež o seriálové prehliadky. Na akcií sa stretlo približne tisíc ľudí. Výstava Seriál vs. história sa končí až koncom septembra, čiže návštevníci ju majú možnosť ešte nejaký ten čas vidieť. Na zimu ešte chystáme výstavu o Márii Terézii, keďže si pripomíname výročie, a tým pádom bude výstava venovaná tejto téme,“ dodala na záver Krajčiová.

Obrazom: Návrat detektíva Mártona do Betliara
72
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM