Radka Deckerová Kultúra

Jam – Čo to vlastne znamená?

Spoveď jedného z organizátorov 5. ročníku GRAFFITI JAM ROŽŇAVA.

Jam – Čo to vlastne znamená? Slovo pochádza z angličtiny a doslovný preklad by bol lekvár :D Jam znamená v jazyku graffitákov stretávku. Ako ste mohli vidieť aj na plagáte bol uvedený názov GRAFFITI JAM – graffiti stretávka…kde si umelci vymieňajú kontakty skúsenosti a techniky, rozprávajú o tom čo ich baví a cítia sa dobre lebo vedia že majú spoločný záujem. Organizátormi tohto 5. ročníka boli Oto Lázár, Ľuboš Chladný a Tomáš Hvasta.

Z čoho pozostáva organizácia takéhoto podujatia? Nájsť vhodných sponzorov, to je asi najdôležitejšie. Veľa krát sa stalo že sponzori nás odmietli, ale my sme sa nevzdali a stále sme hľadali ďalej…Vlastne na samotný „graffjam“ nepotrebujeme veľký budget, ale samozrejme táto akcia má aj istú víziu. To znamená že by sme chceli uchovať túto tradíciu a rozšíriť o rôzne sprievodné a exibičné akcie, to však znamená ďalšie výdavky. Tieto sprievodné podujatia by mali hlavne osloviť mladých a umelecky nadaných účastníkov (návštevníkov).

Koľko účastníkov bolo a z akých miest? Do RV prišlo necelých 40 writerov hlavne z Východného ale aj zo Stredného Slovenska. Mali sme tu ľudí z Košíc, Lučenca, Prešova, Medzilaboriec, Popradu, Spišskej Novej Vsi, Kežmarka,… Ako organizátor som trošku sklamaný z počtu zúčastnených. Jam sme museli prekladať kvôli zlému počasiu. Na ten prvý termín bolo nahlásených viac umelcov dokonca aj z Bratislavy a z Čiech. ** Aká bola návštevnosť?** Myslím si že tento rok vznikli kvalitnejšie diela ako na minulom ročníku. A účasť bola tiež silnejšia.

Z pohľadu prizerajúcich? Myslím si že každým ročníkom nás príde pozrieť viac a viac ľudí. Hlavne sa teším z toho, keď vidím aj starších prizerajúcich ako si fotia tie jednotlivé práce. Týmto jamom chceme ukázať širokej verejnosti, že graffiti nemusí byť vandalizmus a práveže ide o umenie. Je to umenie 20. a 21. storočia a v dnešnej dobe je strašne rozšíreným novodobým umeleckým smerom, hlavne v kruhoch mladých. Cieľom podujatia je priblížiť graffiti aj starším generáciám, aby si každý sám mohol vytvoriť vlastný názor. Na záver by som chcel poďakovať našim sponzorom bez ktorých by realizácia tohto podujatia nebol možný. Boli nimi: MESTO ROŽŇAVA, COLORS CLUB, AGROTRADEGROUP, REŠTAURÁCIA CASTELLO, PAMIATKOSTAV a spoločnosť ROOFTOP.

Oti Lázár

Jam – Čo to vlastne znamená?
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM