Správy

INFO, ktoré ste možno ani netušili: Košický kraj tvorí jedenásť okresov, a nielen to

O súčasnej podobe a kompetenciách vyšších územných celkov (VÚC), respektíve samosprávnych krajov, rozhodla v roku 2001 Národná rada Slovenskej republiky (NR SR).

Ilustračný obrázok k článku INFO, ktoré ste možno ani netušili: Košický kraj tvorí jedenásť okresov, a nielen to
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Samosprávne kraje v rámci svojich kompetencií zriaďujú a prevádzkujú napríklad stredné školy, múzeá, domovy sociálnych služieb. Určujú aj výšku poplatkov za sociálne služby. Jednotlivé VÚC zodpovedajú tiež za cesty druhej a tretej triedy. Vydávajú licencie na autobusovú dopravu, regulujú ceny a zľavy v prímestskej autobusovej doprave. Plánujú čerpanie financií z eurofondov v oblasti regionálneho rozvoja.

VÚC od štátu dostávajú prerozdelené výnosy z daní fyzických osôb. V plnej výške dostávajú dane z motorových vozidiel. Majú príjmy aj z vlastného podnikania. Patria im administratívne poplatky od občanov umiestnených v sociálnych zariadeniach, ako aj platby za zápisné a školné.

> Jedenásť okresov (Gelnica, Košice I., Košice II., Košice III., Košice IV., Košice-okolie, Michalovce, Rožňava, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trebišov) tvorí Košický samosprávny kraj (KSK), ktorý sa rozprestiera na rozlohe 6754,5 km2 a obýva ho takmer 800.000 obyvateľov.

Sídlom kraja je druhé najväčšie mesto v SR Košice. Predsedom KSK je od roku 2005 už tretie volebné obdobie Zdenko Trebuľa (Smer-SD), ktorý v blížiacich sa voľbách (4. novembra 2017) už nekandiduje. Občanov KSK v krajskom zastupiteľstve v súčasnosti zastupuje 58 poslancov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM