Peter Simon Správy

Hviezdne štvrtky pomaly končia: Na tieto filmy sa ešte môžete tešiť

Jedná sa už o 10. ročník toho stále viac populárnejšieho podujatia. Veď sledovanie filmov pod holým nebom je nie len zaujímavé ale určite aj romantické.

Ilustračný obrázok k článku Hviezdne štvrtky pomaly končia: Na tieto filmy sa ešte môžete tešiť
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko

Prvý – nultý ročník, letného kina sa uskutočnil už v roku 2009 na nádvorí Gemerského osvetového strediska. Keďže bol záujem divákov o premietanie evidentný, GOS v spolupráci s členmi filmového klubu Gemerfilm upravilo areál hvezdárne a od leta 2010 sa hviezdy filmového plátna prezentujú pod hviezdnou oblohou v ideálnom spojení s možnosťou pozorovania s odborným astronomickým výkladom.

Kino prešlo za toto obdobie samozrejme určitým vývojom, jednak v oblasti technického zázemia, ale tiež čo sa týka dramaturgie. „Zo začiatku sme premietali na doslova plátno – vlastnoručne ušité na šírku 3 metre, ale 800 divákov, ktorí sa prišli pozrieť na program v roku 2010, nás povzbudilo k inováciám,“ približuje históriu autorka projektu Anežka Kleinová, manažérka GOS.

„V roku 2011 sme vypracovali projekt kočovného kinematografu, vďaka ktorému sme získali špeciálne skladacie rámové plátno vhodné aj na zadnú projekciu so šírkou 4 metre, takže sme absolvovali 15 premietaní na hvezdárni a 5 v okolitých obciach. V začiatkoch sme prezentovali aj krátke filmy členov amatérskeho filmového klubu Gemerfilm, ktorý pôsobí pri GOS už vyše 40 rokov, a premietanie realizovali dobrovoľníci – členovia klubu. Ponuka filmov na takéto verejné projekcie bola v tom čase dosť obmedzená, na výber boli len staršie filmy, takže sme ponúkali tématické večery – český, rodinný, hudobný, tanečný, orientálny, obohatené o sprievodné programy,“ doplnila.

„Našou ambíciou bolo aspoň čiastočne suplovať neexistujúce kino v našom meste a poskytnúť prázdninujúcej mládeži, ale aj dovolenkujúcim Rožňavčanom, či návštevníkom nášho regiónu možnosť trávenia letných večerov v príjemnom prostredí pod lesom s atraktívnym filmovým programom, ktorý je obohatený o astronomické pozorovania,“ hodnotí riaditeľka GOS Helena Novotná, a dodáva: „A že sa nám naše zámery podarilo naplniť dokazuje každoročný divácky záujem, v polke sezóny letné kino navštívilo viac ako 500 divákov,“ doplnila riaditeľka.

Skladbou programu sa organizátori snažia osloviť celé spektrum návštevníkov.

Tieto filmy si ešte môžete tento rok pod hviezdami pozrieť.

22. august

Taguj – Komédia USA 2018 94 min. MP15. Feel good komédia s bizarným námetom najmä preto, že je inšpirovaná skutočnými udalosťami. Keď sa dospelí muži stále hrajú na naháňačku, prináša to scény plné situačného humoru ale aj nostalgiu za detstvom a výpoveď o sile priateľstva. Niektoré scény pripomínajú slušné akčné filmy, ale celok je hlavne vtipný a hravý.

29. august

Zranené srdcia – Romantická dráma Veľká Británia/USA/Ne­mecko 2019 109 min. MP12. Povojnové Nemecko v roku 1946, netuctové prostredie a vydarená dobová výprava filmu vykresľujúca chaos a beznádej. Keira Knightley ako privilegovaná manželka britského dôstojníka – Jason Clarke a Alexander Skarsgård v úlohe nemeckého spolubývajúceho – najprv nepriateľa, neskôr milenca. Príbeh je adaptáciou knižnej predlohy plný vášne, bolesti, výčitiek svedomia a nových začiatkov.

Premietanie začína po zotmení cca 20:30 hod. na rožňavskej hvezdárni (Lesná 1, Rožňava).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM