Peter Simon Rôzne

Hviezdne kino zahájilo novú sezónu: Okrem filmov aj pozorovanie nebeských telies, FOTO

Prvý prázdninový štvrtok sa opät otvorili brány rožňavskej hvezdárne pre filmových nadšencov. Tí si okrem filmov môžu pozrieť aj hviezdy, či plánety s odborným výkladom.

Ilustračný obrázok k článku Hviezdne kino zahájilo novú sezónu: Okrem filmov aj pozorovanie nebeských telies, FOTO
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala Anežka Kleinová, Gemerské osvetové stredisko (GOS) vo svojom zariadení – rožňavskej hvezdárni – pripravilo už ôsmykrát ponuku letnej zábavy pre prázdninujúcich, dovolenkujúcich, proste oddychujúcich Rožňavčanov, ale aj návštevníkov nášho mesta. „Tento ročník robíme letné kino pod hlavičkou kina Apollo,“ uvádza hneď na začiatok Anežka Kleinová.

Letné kino, Gemerské osvetové stredisko, prvýkrát zorganizovalo v roku 2007. To bolo ešte v priestoroch dnešného Domu tradičnej kultúry Gemera na Betliarskej ulici. „V daných rokoch už veľké kino v Rožňave dlho nefungovalo a to nás nakoplo vytvoriť priestor aj na takúto kultúrnu akciu. V roku 2009 hvezdáreň pridelili rožňavskej osvete a tak sme sa rozhodli presunúť sem. Má to svoju atmosféru, nechýba výhľad na celé mesto a už aj tá prechádzka sem má v sebe určité čaro. Ďalšou stránkou bolo aj spropagovanie hvezdárne, keďže bola taká zabudnutá,“ hovorí Kleinová.

Ako dodáva, okrem premietania filmov si pritomní môžu vychutnať aj pozorovanie a čo to viac sa dozviedieť o našej nočnej oblohe aj s odborným výkladom. „Posledné roky evidujeme stúpajúcu tendenciu návštevnosti. Snažili sme sa vyskúšať viac možností, čo však najviac oslovilo za tie roky divákov je samozrejme komercia. Je leto, ľudia sa chcú zabaviť. Snažili sme sa robiť aj maďarské večery, no nebola žiadna odozva a tak sa to následne opakovane prefiltrovalo, že sme pristúpili na premietanie ľahších žánrov,“ spresňuje Kleinová a dodáva, že rekord minulého roku je približne 300 návštevníkov za jeden večer.

Ku kinu patrí samozrejme aj ľahšie občerstvenie. Organizátori ponúkajú návštevníkom aj pivko, či kofolu a niečo pod zub.

Pozorovanie nočnej oblohy a premietanie začína pri zotmení, teda v júli o 21:00 hod. na rožňavskej hvezdárni. Vstupné na hvezdáreň je 1 euro alebo kultúrny poukaz.

Kompletný program na mesiac júl nájdete na plagáte v sekcii PODUJATIA.

Čítajte tiež: Premietanie pod hviezdami v Rožňave: Tento rok skutočné pecky!

Obrazom: Otvorenie hviezdneho kina v Rožňave
7
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM