Peter Simon Správy

Hrozivé udalosti obce prezentovali aj Rožňavčanom: 25 panelov a dobové zbierky vyrážali dych

V Galérii Baníckeho múzea v Rožňave sa slávnostne otvorila ďalšia výstava. Tá zachytáva špecifickú tému, ktorou sú tragické udalosti a ich hrozivé dôsledky v stredočeskej obci Lidice.

Ilustračný obrázok k článku Hrozivé udalosti obce prezentovali aj Rožňavčanom: 25 panelov a dobové zbierky vyrážali dych
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

Túto zahraničnú výstavu otvoril riaditeľ Baníckeho múzea Pavol Lackanič a Andrea Ševčovičová, ktorá sa v posledných rokoch venuje téme životných a zdravotných podmienok väzňov v nacistických koncentračných táboroch počas 2. svetovej vojny.

Prezentovaná výstava je koncepčne uceleným súborom troch na seba nadväzujúcich výstav, ktoré Baníckemu múzeu zapožičala kultúrna inštitúcia pôsobiaca v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva kultury ČR. Výstava je nainštalovaná na 25 baneroch, ktoré Banícke múzeum rozšírilo a doplnilo o trojrozmerné dobové zbierkové predmety z vlastných fondov, knižnými publikáciami a iným materiálom vzťahujúcemu sa k téme Lidickej tragédie. „Vážnosť témy dokladá aj krátky filmový dokument, ktorý si je možné v rámci prehliadky pozrieť. Cieľom inštalovanej výstavy je pripomenúť nebezpečie hrôz vojny a ozbrojeného násilia voči nevinnému obyvateľstvu, ktoré je žiaľ vo svete v rôznych formách prítomné aj v súčasnosti,“ uviedol riaditeľ Baníckeho múzea Pavol Lackanič.

Ako v príhovore padlo, obec Lidice bola až do osudného dňa 10. júna 1942 pokojnou českou obcou so 104 domami a 500 obyvateľmi. Zhodou viacerých nešťastných náhod a prehnanému úsiliu okupačnej nacistickej správy bola však chybne vybraná ako útočisko vykonávateľov úspešného atentátu na osobu ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. A za to ju musel postihnúť odsúdeniahodný trest. „Výsledkom bolo zavraždených 173 mužov nad 15 rokov, odvlečenie žien do koncentračného tábora Ravensbrück a poslanie detí do poľskej Lodže, kde boli neskôr takmer všetky splynované vo vyhladzovacom tábore Chełmno,“ hovorí Lackanič.

Podľa jeho slov bola samotná obec po nútenom odchode jej obyvateľov postupne vyrabovaná, vypálená, zbombardovaná, zrovnaná s zemou. „Bola doslovne vymazaná z povrchu zemského. Tento barbarský čin, ktorý nacisti vôbec neskrývali, odsúdil ihneď takmer celý svet a Lidice sa vzápätí stali a dodnes sú symbolom krutosti a bezohľadnosti zo strany moci voči nevinným,“ spresňuje riaditeľ múzea v Rožňave.

Výstava je podľa neho vhodná pre všetky vekové kategórie so záujmom o vojnovú históriu, s výnimkou detí. Počas trvania výstavy Banícke múzeum organizuje pod vedením skúsených lektorov komentované prehliadky pre študentov stredných škôl spojené aj s prezentáciou súčasných Lidíc a informácií získaných pri terénnom výskume.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM