Krimi

HORŠIE ako sa čakalo: V rieke Slaná namerali extrémne hodnoty železa, objavili aj ARZÉN!

V rieke Slaná bola až 12-násobne prekročená hodnota železa. A to zďaleka nie je všetko!

Ilustračný obrázok k článku HORŠIE ako sa čakalo: V rieke Slaná namerali extrémne hodnoty železa, objavili aj ARZÉN!
6
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Prekročené boli aj hodnoty mangánu, niklu, arzénu a síranov. Vyplýva to z výsledkov rozboru vody v rieke Slaná, ktorý robil Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). Znečistenie rieky Slaná vyšetruje Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP), ktorá uložila dve opatrenia štátnemu podniku Rudné bane.

Tri vzorky

Vodohospodári odobrali na rieke Slaná tri vzorky, a to nad zdrojom znečistenia z rieky, zo zdroju znečistenia – výtok z rudných baní Siderit v Nižnej Slanej – a 100 metrov pod zdrojom znečistenia.

Limitná hodnota pre železo v povrchových vodách je dva miligramy na liter. V rieke Slaná nameralo SVP 24,3 miligramu na liter. Železo reaguje na žiabrach rýb. „Nerozpustené látky pokrývajú žiaberné lístky a znižujú respiračnú plochu žiaber, takže môže dôjsť k úhynu rýb udusením,“ priblížil hovorca SVP Marián Bocák.

Mangán bol v rieke podľa SVP prekročený 11-násobne. Je to prvok, ktorý obvykle sprevádza železné rudy. „Znečistenie spôsobuje také isté problémy pre život vo vode ako železo,“ skonštatoval Bocák. Vo vode bol sedemnásobne prekročený nikel, ktorý sa, podobne ako mangán, vyskytuje pri železnej rude.

Bocák hovorí, že je toxický a patrí medzi potenciálne karcinogény.

Nechýba ani arzén

V rieke sa podľa výsledkov vyskytuje aj arzén. „Nehromadí sa príliš v rybách, takže nebezpečenstvo otravy po konzumácii rýb nehrozí. Ale arzén je jedovatý a patrí medzi karcinogény,“ povedal Bocák. Dodal, že pre ľudí spôsobuje pitie kontaminovanej vody otravu arzénom. V rieke má vysokú schopnosť kumulácie v riečnych usadeninách.

Hodnota síranov dosiahla v Slanej 266 miligramov na liter. Sírany v koncentrácii nad 200 miligramov na liter spôsobujú takzvanú agresivitu vody voči betónu, poznamenal Bocák.

Rýchle riešenia

SIŽP uložila po obhliadke vodného toku štátnemu podniku Rudné bane dve opatrenia. Do siedmich dní má vypracovať návrh technického riešenia čistenia vytekajúcich banských vôd. Tiež má zabezpečiť pravidelný odber a vykonanie analýz. „Z pohľadu ministerstva životného prostredia je dôležité, aby bol prípad dôsledne vyšetrený a vinníci v prípade dokázania viny potrestaní,“ uviedlo tlačové oddelenie. Dodalo, že v najbližších dňoch sa zástupcovia ministerstva spoločne s odborníkmi zúčastnia kontroly priamo na mieste.

Rieka Slaná sa v polovici februára sfarbila dočervena. Príčinou je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit v obci Nižná Slaná v okrese Rožňava. Na riešenie znečistenia okrem samosprávy vyzvala aj mimoparlamentná strana Aliancia.

Kto je vinný?

Banský závod Siderit fungoval v Nižnej Slanej od roku 1975 do roku 2008, keď skončil v krachu. Súčasťou podniku bola i úpravňa rudy. Podľa štátneho podniku Rudné bane si spoločnosť po ukončení ťažby nesplnila svoje záväzky týkajúce sa likvidácie banských diel, nevyhnutné opatrenia preto v roku 2012 realizoval podnik.

OBRAZOM: Laboratórne testy potvrdili v rieke Slaná aj arzén!
6
Galéria
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM