Peter Simon Správy

HLASUJTE: 3 neodmysliteľné dominanty Rožňavy, ktorá je vášmu srdcu najbližšia?

Kostoly, technické pamiatky či veža na námestí... Chodíme okolo nich takmer každý deň. Ktorá z dominánt však Rožňavčanom najviac prirástla k srdcu?

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: 3 neodmysliteľné dominanty Rožňavy, ktorá je vášmu srdcu najbližšia?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Rožňava má bohatú kultúru a históriu. Nielen námestie je plné historických budov či stavieb. Vedeli by ste vybrať, ktorá je pre vás tá naj? Do užšieho výberu sme zozbierali tri z nich.

Mestská radnica

Radnica vznikla v roku 1711 spojením a adaptáciou dvoch starších pozdegotických, príp. renesančných budov. Jej trojhranný štít je zdobený zlatým anjelom, ktorý pod svojimi krídlami chráni erb nášho mesta – tri ruže a dve skrížené banské kladivá. Baroková radnica pozostávala z prízemia a jedného poschodia. Pri úprave v 19. stor. ju nadstavali o ďalšie poschodie a klasicisticky prefasádovali. Ako dvojposchodová je radnica zachytená už z roku 1867. V polovici 20. stor. bol k radnici stavebne pričlenený ďalší historický dom na severnej strane, zachoval si však svoju pôvodnú fasádu, zároveň boli upravené reprezentačné miestnosti na 2. poschodí pre veľkú sálu, kde sa aj teraz konajú rôzne kultúrne podujatia.

Historické jadro mesta a strážna veža

Historické jadro v Rožňave pozostáva z priestranného štvorcového námestia, najväčšieho svojho druhu na Slovensku a niekoľkých priľahlých ulíc. Podoba dnešného námestia sa vytvorila už približne koncom 15. storočia a zachovala sa až do dnešných čias.

Ktorá z týchto pamiatok je najbližšie k vášmu srdcu?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM