Peter Simon Správy

Historickým vlakom k Ochtinskej aragonitovej jaskyni: Zaujmú aj Štítnické hradné hry

Po tretej jazde nostalgickým vláčikom do Slovenského raja, nadšenci vycestujú za krásami Ochtinskej aragonitovej jaskyne. Program je však viac než dosť nabitý.

Ilustračný obrázok k článku Historickým vlakom k Ochtinskej aragonitovej jaskyni: Zaujmú aj Štítnické hradné hry
Zdroj: Košice Región Turizmus

Iba dva týždne po tretej jazde nostalgickým vláčikom do Slovenského raja, vycestujú nadšenci vláčikov za krásami (nielen podzemia) Ochtinskej aragonitovej jaskyne. Jedna zo šiestich jaskýň Svetového dedičstva UNESCO, ktoré sú z Košíc na dosah, vyniká fenomenálnou aragonitovou výzdobou. Aragonit je uhličitan vápenatý a tento minerál v jaskyni nadobudol rôzne tvary. Najvzácnejším je takzvaný železný kvet pripomínajúci ko­ral.

Vlak odchádza v sobotu, 12. augusta z hlavnej železničnej stanice v Košiciach o 8:10 hod.

„Vlak najprv zastaví na zastávke Štítnik –mesto, kde sa bude dať na chvíľu pozrieť úvod hradných slávností. Následne sa uskutočnia turistiky po Gemeri,“ informuje web kosiceregion.com

Tá nenáročná autobusová odvezie návštevníkov zo Štítnika priamo do Ochtinskej aragonitovej jaskyne (po jej návšteve späť do Štítnika. Zaujímavejšia, ale pre zdatnejších turistov – ktorí sa vrátia do vlaku, ktorý ich zavezie do stanice Ochtiná, odkiaľ budú peši pokračovať k miestnemu gotickému ev. kostolíku s unikátnymi freskami, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Po asi 120 – 150 minútovej túre (s prudším stúpaním v jej strednej časti) sa dostanú k hlavnému bodu programu – Ochtinskej aragonitovej jaskyni. „Jej prehliadku absolvujú na viackrát. V prvej skupine uprednostníme klientov so záujmom o návštevu vzdialenejších turistických cieľov. Po prehliadke bude možnosť vrátiť sa tou istou trasou do Ochtinej ku vlaku s odchodom do Košíc, alebo sa odvezú pripraveným autobusom do Štítnika na hradné hry a až odtiaľ vlakom do Košíc. V Štítniku si prehliadneme centrálne námestie, evanjelický kostol zo 14. storočia a náš program zavŕšime návštevou vodného hradu, v ktorom sa uskutočnia Štítnické hradné hry,“ píše sa na stránke.

Ochtinská aragonitová jaskyňa

Najvzácnejšou Slovenskou a jedinečnou v celosvetovom meradle ju robí rôznorodosť a bohatosť aragonitovej výplne i svojráznosť jej vzniku a tvarovania. Na svete sú známe iba tri takéto jaskyne. Na jej výzdobe sa podieľal minerál aragonit. Ten s podporou vody stáročia vytváral unikátne mliečnobiele dielo v podobe stalagmitov, stalaktitov, kríčkov, vetvičiek, trsov a kvetov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM