Správy

Historické FOTO z Gemera: Tisíce ľudí na jednom zábere

Pozrite si na jedinečných záberoch folklórny festival Maďarov, žijúcich na Slovensku, ktorý desaťročia ponúkal vystúpenia ľudových súborov.

Ilustračný obrázok k článku Historické FOTO z Gemera:  Tisíce ľudí na jednom zábere
8
Galéria
Zdroj: TASR

Festival sa od roku 1955 organizoval každoročne v stredisku Gombasek v amfiteátri. Nachádza sa pri Rožňave neďaleko obce Slavec. Hlavným cieľom podujatia bolo aj v týchto rokoch zachovávanie tradícií a organizovanie medzinárodných stretnutí ľudových, folklórnych a umeleckých, tanečných a speváckych súborov a skupín, ako aj sólistov a umelcov iného charakteru, stretnutie Maďarov žijúcich na Slovensku v prekrásnom prostredí.

Pozrite si v našej galérii jedinečné archívne zábery :) Napríklad v nedeľu, 11. júla 1965 sa na 10. celoštátnych slávnostiach piesní a tancov zišlo v areáli približne 15 000 návštev­níkov.

Sprvu regionálne a neskôr celoslovenské kultúrne slávnosti majú polstoročnú históriu. Festivalbol zameraný najmä na ľudové umenie a kultúru. Slávnosti v Gombaseku boli vždy považované za fórum na prezentáciu ľudového umenia a predovšetkým rozvoj priateľských vzťahov medzi národmi a národnosťami. To sa týka nielen vystupujúcich kolektívov ale i návštevníkov festivalu.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Obrazom: Folklórne leto v Gombaseku na historických foto
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM