Peter Simon Správy

Herec Róbert Kobezda v ROZHOVORE: Najväčšie hity uplynulej sezóny a nové plány divadla Actores

Mestské divadlo ACTORES, ktoré sídli v centre mesta ukončilo svoju 23. sezónu. Prečítajte si v rozhovore aj to, čo robia herci počas takzvaných divadelných prázdnin a čo sa chystá.

Ilustračný obrázok k článku Herec Róbert Kobezda v ROZHOVORE: Najväčšie hity uplynulej sezóny a nové plány divadla Actores
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Róbert Kobezda, herec a manažér mestského divadla Actores, ktoré sídli v centre Rožňavy nám priblížil pohľad na uplynulú sezónu. Okrem toho prezradil zaujímavé plány na ďalší rok. Novú sezónu v Rožňave otvárajú už začiatkom septembra. Momentálne prázdninujú, no… čítajte viac…

Ako vnímate uplynulú sezónu z pohľadu herca v divadle?

Každú divadelnú sezónu sa snažíme pripraviť dramaturgicky tak, aby sme priniesli nové zaujímavé tituly, ktoré oslovia široké spektrum divákov. Samozrejme, že sa musíme prispôsobovať aj dopytu a cieľovým skupinám, ktoré chceme osloviť. Pre mňa ako pre herca je každá sezóna a jednotlivý repertoár výzvou. Za vyše dvadsaťročné obdobie pôsobenia v divadle ACTORES som odohral desiatky postáv a tak je čoraz náročnejšie stvárňovať ďalšie tak, aby bolo prevedenie iné no zároveň pre diváka zaujímavé a vystihujúce podstatu. Snažím sa uchopiť charaktery jednotlivých postáv a nájsť styčné body so svojím ja. V poslednej sezóne sme inscenovali dva rôzne žánre. Uzavreli sme trilógiu broadwayských hitov bláznivou komédiou plnú nečakaných zvratov – svetový bestseller roku 2014 – TOTÁLNY NEZMYSEL a uviedli pôvodný výpravný rodinný muzikál ALADIN A ČAROVNÁ LAMPA. V prvom spomenutom predstavení som stvárnil aristokratického blázna BERTIEHO ovládaného svojím okolím no a v muzikáli zase dvojrolu postáv – SULTÁN a DŽAFAR.

Myslíte aj na detské predstavenia?

Pre nás bolo a je detské publikum najdôležitejšie, pretože sa držíme už roky nepísaného pravidla, že svojho diváka si treba vychovať a on Vám to vráti nielen ako dospelý svojou návštevnosťou, správaním, postojom k životu, ale aj ako rodič prinášajúci zase svoju ratolesť do divadla. Teda generácia mení generáciu. Divadlo a teda umenie má vychovávať. Snažíme sa preto prinášať detskému publiku vždy rôznorodé tituly. A práve to, že nám na ňom záleží bol aj prvý impulz priniesť pre detské publikum pre nás veľko-výpravný muzikál plný krásnych kostýmov, bohatej scény, svetelných efektov, skvelého libreta a v neposlednom rade vynikajúcej hudby. A v tomto trende budeme určite pokračovať.

Aká bola najúspešnejšia hra za uplynulý rok a prečo ste si ju zvolili?

Pre nás je úspechom vždy spokojnosť diváka. On je meradlom a zároveň hodnotiteľom našej tvorby. My nikdy nehovoríme, ktorá hra je najúspešnejšia, skôr myslíme na to, aby bola zachovaná rôznorodosť titulov pre všetky vekové hranice so zachovaním estetickosti, výpravnosti, hereckých výkonov no a nášho rukopisu. Musím ale priznať, že ALADIN prekonal všetky naše očakávania.

V divadle hosťovali aj iní známi a menej známi herci, študenti, prečo ste sa rozhodli pre takýto krok?

Na rozdiel od iných slovenských profesionálnych divadiel, to naše sa nemôže ani len v minime porovnávať, čo sa týka rozpočtu finančných prostriedkov na jednotlivú divadelnú sezónu. A tento fakt sa podpisuje často aj na meniacom sa hereckom súbore. Myslím tým to, že my musíme pracovať len s externými hercami, nakoľko si nemôžeme dovoliť rozšíriť interný herecký súbor a postaviť silné repertoárové divadlo. Sme však na druhej strane veľmi radi, že u nás hosťujú a chcú hosťovať mladí talentovaní herci zo stredných i vysokých umeleckých škôl. Preto diváci majú možnosť u nás vidieť stále nové a nové tváre.

Aká bola spolupráca, prípadne čo im to prinieslo do života?

Minulá sezóna bola, čo sa týka externej spolupráce, veľmi plodná a myslíme si, že výborná. Kolektív sa nám neustále rozrastá. Jeden druhého obohacujeme a spoločná tvorba nás spája ľudsky i profesionálne. V Totálnom nezmysle hviezdi MICHAL NOVÁK – pedagóg a herec divadla COMMEDIA Poprad. Častokrát sa objavuje v seriáloch (Rodinné a Susedské prípady, Panelák), reklamách… Jeho prevedenie sluhu JEEVESa bolo excelentné. Poslucháčka VŠMU Bibiana Švecová sa stáva našou kmeňovou herečkou, pričom sa v uplynulej sezóne zhostila preobsadenia v inscenáciách THE FAMILY BANDWAGON 2 či rozprávok AKO ONDRO PEKLO PREKABÁTIL a ROZPRÁVKY ZO ZELENEJ KNIHY.

ALADIN priniesol ďalšie staré, ale i nové tváre. Už našich kmeňových hosťujúcich hercov – Patríciu Stehelovú a Petra Kamenského, alebo debutantov na našej scéne Stana Székelyho, Daniela Straku, Jakuba Janotíka či Sama Borsíka. Nesmiem zabudnúť na tanečníkov Gabiku Gazdovú, Sofiu Hurákovú či Lilianu Belákovú. Okrem mojej osoby v inscenáciách diváci vidia aj ATTILU BOCSÁRSZKEHO a nášho novica na hereckej dráhe ROBKA ŠIMKA.

Ako vnímate uplynulú sezónu z pohľadu manažéra divadla?

Ja sa skôr venujem hosťujúcej produkcii a teda programom, ktoré prichádzajú do Rožňavy. Z môjho pohľadu bola jednou z najslabších za posledné obdobie, čo sa týka kvality ale i návštevnosti. V tomto sebakriticky musím pridať. Ale nemôže byť každý rok len vynikajúci. Na druhej strane som rád, že sa nám darí hrávateľnosť našich inscenácií mimo domácej scény vďaka manažmentu Petry Bangoovej a Robka Šimka.

Uchytil sa aj známy Robo Šimko. Aká je jeho náplň v divadle?

Robko pôsobí ako manažér predaja divadelných predstavení. Spolu s Peťou tvoria manažérsky tím, no a zároveň je zodpovedný za hudbu, je i technikom a nechal sa presvedčiť na stvárnenie jednej z hlavných úloh v muzikáli ALADIN. Proste u nás všetci pracujeme na tom, čo je potrebné. Ropko sa zhostil svojich úloh na jednotku. Svojim príchodom doniesol do kolektívu radosť, úsmev a samozrejme čerstvý vietor.

Ešte ho uvidíme aj na doskách niekedy?

Áno uvidíme, momentálne sa už pripravuje nový hudobno – divadelný motivačný projekt THE COUSINS alebo SPRAVME VŠETKO INAK, kde bude hrať, spievať a je zároveň autorom hudby a piesní.

Ako prebiehajú divadelné prázdniny a čo počas nich prebieha v samotnom divadle?

Keďže nie sme kamenné divadlo s veľkým počtom hercom a administratívy, sú u nás divadelné prázdniny kratšie a to z dôvodu, že je potrebné začať prípravu na novú sezónu vždy oveľa skôr, aby sa všetko stihlo načas. Začali sme teda už od 1. augusta. Musíme upratať priestory, maľovať javisko, vyrábať novú divadelnú dekoráciu, skúšať dva nové tituly. No a medzitým od polovičky júla pripravujeme divadelný performance k uzavretiu sezóny, ktorá bola venovaná seriálu 1890 a tejto dobe. Toto predstavenie pripravuje naše divadlo so SNM – Betliar. Je pre nás cťou, že práve nás oslovil riaditeľ múzea p. Július Barczi. Performance sa bude odohrávať pred kaštieľom Betliar – 26. augusta, na troch javiskách a naše divadlo sa predstaví spolu s hlavnými hviezdami televízneho seriálu 1890. Réžijne a scenáristicky sa pod projekt podpíše Tatiana Masníková.

No a pribudol nám nový člen do projektu THE FAMILY BANDWAGON 2 – cimbalista Juraj Helcmanovský, ktorý nahradí časovo zaneprázdneného Arpiho Farkaša. Premiéra je naplánovaná 13.augusta v Košiciach a 1.septembra uzavrieme kultúrne leto na námestí v Rožňave, v deň, keď divadlo oslávi svoje ďalšie narodeniny (1.9.1994). Takže musíme ešte aj hudobne skúšať. Je toho teda dosť.

Čo pripravujete do novej sezóny? Na čo sa môžu vaši diváci už teraz tešiť?

Tak ako minulá i táto sezóna bude pre nás náročná. Zatiaľ môžeme hovoriť o dvoch pripravovaných tituloch. Tatiana Masníková napísala pôvodnú zbojnícku rozprávku ĎUROŠÍK. Pôjde o dobrodružnú cestu za zbojníckym osudom a diváci vstúpia do sveta popretkávaného piesňami a tancami, zaodetého do moderného folklórneho šatu. Do sveta čarovných bytostí, statočných zbojníkov, dobrotivého ľudu ale aj skúpych zemepánov. Hudby sa opäť zhostil Ropko Šimko ako náš dvorný skladateľ. Premiéra je naplánovaná na 17.septembra 2017.

Druhým titulom bude hudobno-divadelné predstavenie THE COUSINS – SPRAVME VŠETKO INAK v hudobnom naštudovaní Roba Šimka a v réžii Tatiany Masníkovej. V predstavení sa opäť herci zhostia hudobných nástrojov. Okrem Roba, ktorý bude spievať a hrať na gitare, tak ja sa predstavím aj ako kontrabasista a Atilla Bocsárszky ako spevák, herec a hráč na CAJONe (kachone). Hlavnou myšlienkou predstavenia je motivácia mladého človeka ku krajšiemu a hodnotnejšiemu životu, povzbudiť ho, aby sa nevzdával a kráčal za svojím snom a rozvíjal svoju osobnosť. A predsa, vedel si zároveň zachovať svoju ľudskosť, pokoru a pozitívne myslenie. Obe predstavenia finančne podporil z verejných zdrojov FOND NA PODPORU UMENIA. No a čaká nás hosťovanie po Slovensku s našimi predstaveniami a jesenno-zimné turné s ALADINOM.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM