Peter Simon Rôzne

Hasičov v Rožňave prekvapila milá návšteva: Deti si vyskúšali takmer všetko

V rámci podujatia Noc s Andersenom, ktorú organizovala aj Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, zažili deti zaujímavú a rozprávkovú noc. Ide o 10. ročník tohto podujatia a okrem čítania kníh prišli vo večerných hodinách navštíviť aj rožňavských hasičov ;)

Ilustračný obrázok k článku Hasičov v Rožňave prekvapila milá návšteva: Deti si vyskúšali takmer všetko
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Viac ako 10 600 detí v piatok v rámci podujatia Noc s Andersenom zažilo rozprávkovú noc. Konal sa už 10. ročník tohto zaujímavého podujatia, ktorý sa uskutočnil v 232 verejných a školských knižniciach. Na zozname bola aj knižnica v Rožňave v ktorej podľa slov knihovníčky Gertrúdy Turenskej strávilo noc 16 detí. „Po minulé roky bol počet detí o niečo viac, okolo 26, ale teraz sme to museli z kapacitných dôvodov znížiť. Okrem zaujímavých kníh, ktoré si deti prečítali, sme v knižnici pre ne pripravili tvorivé dielne a návštevu hasičov v Rožňave, na ktorú sa detičky nesmierne tešili,“ uviedla Turenská.

Ako ďalej dodala, podujatie sa koná vždy v piatok s dátumom blížiacim sa ku dňu narodenín dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Noci s Andersenom v roku 2015 sa vo všetkých krajinách spolu zúčastnilo viac ako 90 000 detí.

Deti sa pri hasičoch cítili naozaj skvelo, čo sme videli na vlastné oči aj my. Zaujímalo ich snáď všetko a vyskúšať si mohli napríklad dýchacie prístroje, oblečenie a výstroj hasičov. Zapojili sa aj do hľadania rovesníkov pomocou termokamery a napokon si prezreli vozový park hasičskej záchrannej služby, ale aj člny, či hydraulické náradie na vyslobodzovanie osôb z vozidiel, ktoré si mohli aj poťažkať. „Takéto akcie sú pre nás príjemným spestrením služby. Samozrejme, že ich vnímame bez akýchkoľvek problémov a sme radi, že môžeme deťom prezentovať našu prácu,“ uviedol hasič Rastislav Greško.

Deti sa po návšteve hasičskej stanice presunuli naspäť do priestorov knižnice, kde ich čakala zabezpečená strava. Zaujímavý program pokračoval do skorých ranných hodín. Spomenúť môžeme napríklad ešte chatovanie s knižnicami na Slovensku či v iných krajinách, ktoré sú do podujatia zapojené. „Piatok bol teda zavŕšením celého týždňa slovenských knižníc. Skúsenosti už máme z minulých ročníkov dobré, takže už teraz sa tešíme na ten ďalší,“ dodala na záver knihovníčka Gertrúda Turenská.

Pozrite si fotky návštevy hasičskej stanice v Rožňave ;)

Detská návšteva na hasičskej stanici v Rožňave
24
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM