Peter Simon Rôzne

Gurmáni si prišli na svoje: Kotlíkové špeciality sa pripravovali jedna radosť, FOTO

V Rožňave sa už po tretí krát stretli milovníci kotlíkových špecialít na jednom mieste, kde predviedli svoje kulinárske schopnosti vo varení. Špeciality pripravovali známe osobnosti mesta, herci divadla a aj učitelia.

Ilustračný obrázok k článku Gurmáni si prišli na svoje: Kotlíkové špeciality sa pripravovali jedna radosť, FOTO
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Počas slnečného dňa sa v lokalite sídliska Juh v Rožňave uskutočnila akcia, ktorá si vytvára v meste a okolí určitú prestíž. Reč je o Majstrovstvách Gemera vo varení kotlíkových špecialít. Porota veru pri hodnotení mala čo robiť, keďže to navôkol rozvoniavalo naozaj lákavo.

Obyvatelia teda mohli priamo z okien bytoviek pozorovať, čo sa vlastne deje. Desiatky z nich akciu aj priamo podporili svojou prítomnosťou. „Organizovali sme už tretí ročník Majstrovstiev Gemera vo varení kotlíkových jedál. Sídlisko Juh sme si tento rok vybrali z dôvodu vhodnej lokality. Sme tak bližšie k ľuďom. Zmena sa nám počas dňa pozitívne potvrdila. Prišlo sa pozrieť väčšie množstvo návštevníkov,“ uviedla organizátorka akcie Blažena Lindáková.

Ako dodala, prvotná myšlienka organizácie podujatia tohoto typu v našom meste vzišla jednoznačne z propagácie jedál Gemera.

Rôzne družstvá

Na podujatie sa prišlo prezentovať 12 družstiev. Voľba jedla bola na výbere jednotlivých tímov, ktoré si doniesli vlastné suroviny a vybavenie. Okrem známych osobností televíznej obrazovky na podujatí nechýbal primátor Pavol Burdiga, režisérka a herci divadla Actores, učitelia a športovci. „Jedlá som skoro všetky ochutnala. Táto akcia je pre amatérov, ide prevažne o zábavu a príjemne prežitý deň, no na to, že to niesu profíci boli tie jedlá naozaj chutné,“ dodáva Lindáková.

Akciu organizátori poňali formou zábavy. Prítomní sa teda mohli bezstarostne odreagovať. Okrem hudby počas celého dňa nechýbali rôzne sprievodné súťaže, ktoré preverili zdatnosť jednotlivcov. „Mali sme rôzne súťaže v čistení cibule, šúpaní zemiakov, pílení dreva a aj v pití piva. Víťazi boli patrične odmenení,“ prezradila Blažena Lindáková.

Jedlá hodnotila skúsená porota

Výsledok hodnotila odborná i laická porota. V tej odbornej nechýbal skúsený šéfkuchár z Považskej Bystrice. V ich hodnotení išlo prevažne o odbornú stránku prípravy a servírovania. Podľa slov Lindákovej sa obe poroty v podstate na víťazoch zhodli. Na záver nechýbalo vyhodnotenie a odovzdávanie vecných cien.

Výsledky súťaže

Laická porota:

  • I. miesto – Tím dôchodcov z Gemerskej Polomy – „Ďurko Breznen“ (bravčový guláš)
  • II. miesto – Divadlo Actores – „Shakespearovo tajomstvo“
  • III. miesto – Genči Monika tím – „Bio guláš“

Odborná porota pod vedení profesionálnych kuchárov Slovenska:

  • I. miesto – Šinglar Tomáš a spol. – Držkový perkelt
  • II. miesto – Emil tím – Chilli fazuľa
  • III. miesto – Tím chôchodcov z Gemerskej Polomy – „Ďurko Breznen“ (bravčový guláš)

Pozrite si v našej galérii fotky, ktoré vám priblížia priebeh podujatia.

Obrazom: 3. Majstrovstvá vo varení kotlíkových jedál
40
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM