Peter Simon Správy

Grófka by sa určite potešila: Pred kaštieľom vystúpila operná diva, FOTO

Celé podujatie sa konalo na počesť grófky Eleonóry Andrássy-Kaunitz. Tá by sa vystúpeniu známej opernej speváčky určite potešila.

Ilustračný obrázok k článku Grófka by sa určite potešila: Pred kaštieľom vystúpila operná diva, FOTO
26
Galéria
Foto: Vlado Eliáš / Zdroj: SNM - Kaštieľ Betliar

Česká grófka Eleonóra Kaunitz (1862–1936) bola manželkou betliarskeho grófa Gejzu Andrássyho, významného podnikateľa, poľovníka a športovca. Podujatie pred historickým kaštieľom v Betliari sa konalo v sobotu, 22. júla 2017 od 18:00 hod.

Ako informovala kultúrno-propagačná manažérka betliarskeho múzea Judita Krajčiová, grófka sa veľmi rýchlo etablovala v kruhu uhorskej aristokracie a stala sa z nej jedna z najobdivova­nejších dám v krajine. „Grófka Eleonóra sa do našich dejín zapísala ako podporovateľka chudobných, školskej mládeže a spolkového života, povestná bola jej láska k hudbe, ktorú pripomínajú zmienky v literatúre i početné súbory partitúr v zbierkach kaštieľa Betliar. Veríme, že hudobné večery venované pamiatke tejto osobnosti dejín nášho kaštieľa sa stanú tradíciou,“ prezradila Krajčiová.

Pozvanie múzea tento rok prijala operná speváčka, sólistka opery SND Andrea Vizvári, jedna z najtalentova­nejších sopranistiek. Podľa Krajčiovej si toto podujatie nenechalo ujsť približne 300 ľudí, ktorí s údivom sledovali vystúpenie pred kaštieľom.

V jej podaní zazneli slávne operné árie zo záveru 19. a začiatku 20. storočia od svetoznámych hudobných skladateľov ako V. Bellini, G. Verdi, Ch. Gounod, G. Puccini, J. Strauss, E. Kálman a aj výber z piesní M. Schneidera – Trnavského.

Po koncerte sa konali večerné prehliadky kaštieľa na tému „život jednej aristokratky – Eleonóra Kaunitz v Betliari“.

„Dámy a páni, v sobotu sme postojačky tlieskali sopranistke Andrey Vizvári a klavírnej umelkyni Júlii Grejtákovej. Operný večer na počesť grófky Eleonóry Andrássy-Kaunitz bude patriť k nezabudnuteľným zážitkom roku 2017,“ píše sa na oficiálnom facebooku múzea.

Hosť, ktorý zavítal do Betliara, teda Andrea Vizvári študovala operný spev v Bratislave u Dagmar Bezačinskej-Podkamenskej. „Pod jej vedením vyštudovala aj Vysokú školu múzických umení. Na pôde divadla v Detmolde (Nemecko) absolvovala trojmesačnú stáž (s rolou Oscara z Verdiho opery Maškarný bál), zúčastnila sa na majstrovských speváckych kurzoch, ktoré viedli: Sona Ghazarian, Peter Dvorský a Zlatica Livorová,“ hovorí kultúrno-propagačná manažérka múzea.

Obrazom: Operný večer na počesť grófky Eleonóry Andrássy-Kaunitz
26
Galéria
Foto: Vlado Eliáš / Zdroj: SNM - Kaštieľ Betliar
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM