Správy

Gombasek: V turistickom areáli by mala pribudnúť lanová dráha, chaty i reštaurácia

Výstavba kilometrovej lanovej dráhy, rozšírenie možností ubytovania a zriadenie novej reštaurácie.

Ilustračný obrázok k článku Gombasek: V turistickom areáli by mala pribudnúť lanová dráha, chaty i reštaurácia
Zdroj: TASR/Branislav Caban

To sú plány občianskeho združenia (OZ) Sine Metu na zveľadenie turistického areálu v Gombaseku, časti obce Slavec v Rožňavskom okrese. Informoval o nich predseda združenia Örs Orosz, podľa ktorého ich chcú financovať vďaka grantom, ktoré sa im podarilo získať na Slovensku i v Maďarsku.

Projektom, ktorý realizujú v tomto roku, je obnova a dobudovanie chatovej osady v areáli. „Tri staré chatky sme už zbúrali a vynovených bude celkovo šesť chát. Zbúrali sme aj starú reštauráciu z 50. rokov 20. storočia a naším dlhodobým plánom je spustiť novú. Považujeme ju za kľúčový prvok. Bez poskytnutia jedla návštevníkom by sa nám areál podarilo len ťažko naštartovať,“ podotkol Orosz.

Dodal, že reštauráciu by v prípade priaznivých okolností mohli otvoriť v roku 2021 a v rovnakom období plánujú vybudovať aj lanovú dráhu. „Bude viesť z horného konca tábora nad javiskom v Gombaseku do areálu pri zrúcanine pavlínskeho kláštora. Jej dĺžka má byť zhruba kilometer a bude mať tri stanice,“ načrtol predseda OZ.

Ďalším dlhodobejším plánom je zriadenie historickej expozície v kúrii neďaleko zrúcaniny kláštora, ktorú združenie postupne rekonštruuje. „Od ministerstva kultúry sme dostali menší grant na stabilizáciu nosných konštrukcií. Urobili sme aj injektáž pod budovou a nie je tak už v ohrození,“ povedal Orosz.

Členovia OZ v predchádzajúcich dvoch rokoch areál kláštora vyčistili, odkryli časť pôvodných stavieb, postavili zvonicu s vyhliadkovou plošinou, nové chodníky, lavičky, drevenú vstupnú bránu či informačné tabule. Tohto roku pribudla aj replika historického dela a fontána s motívom gombaseckej Meluzíny, ktorá bola symbolom gemerského rodu Bebekovcov.

Zdroj: TASR/Branislav Caban
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM