Peter Simon Kultúra

Gemerský folklórny festival. Takto to tam vyzeralo

Počas dvoch dní festival ponúkal zaujímavé scénické programy v obci a amfiteátri, jarmok remesiel, rejdovské dvory, výstavy, prezentácie, súťaže, gastronomické a iné špeciality z regiónu.

Ilustračný obrázok k článku Gemerský folklórny festival. Takto to tam vyzeralo
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V piatok sa so svojim repertoárom predstavil na festivale najmladší kolektív v okrese, spevácka skupina Genšenky z Honiec, a gemerský program uzavrela folklórna skupina Radzim z Vyšnej Slanej a Gočovan z Gočova. Čarovné melódie z Podpoľania ponúkne ľudová hudba Juraja Pecníka so svojimi sólistami. Záver prvého festivalového dňa patril tancu a dobrej hudbe, ale organizátori mysleli aj na priaznivcov filmových dokumentov s ľudovou tematikou a tak pripravili kolekciu filmov, zachytávajúcich zručnosť a majstrovstvo ľudových výrobcov zo stredného Gemera. „Gemerské osvetové stredisko spolu s obcou Rejdová každoročne organizuje tento folklórny festival v tejto rázovitej obci. Dvojdňoví program je veľmi bohatý a mi si ctíme všetci tieto ľudové tradície a takže okrem hlavného programu, ktorý bude na amfiteátri včera mali možnosť diváci v ovci na pľacu miestne folklórne kolektívy, ale tak isto aj zahraničný súbor Slovákov z Kovačice zo Srbska,“ prezradila organizátorka Helena Novotná.

Tancovalo sa aj v sobotu

V sobotu sa v dopoludňajších hodinách z rejdovských dvorov znela hudba, spev a rozvoniavali gemerské špeciality. Na pľacu sa predstavili rôzny umelci z Rejdovej aj širokého okolia, ktorý predviedli svoje zručnosti. Program pokračoval školou tanca. Roztancovaní účastníci sa v krojovanom sprievode presunuli do amfiteátra, kde program 41. Gemerského folklórneho festivalu vyvrcholil. Hostí uviedol hudobno-folklórny súbor V šírom poli hruška zo srbskej Kovačice. Na Kráľovej holi i ďalšie prekrásne piesne a tance z neďalekého Šumiaca zazneli v podaní folklórneho súboru Šumiačan. Muzikanti, speváci a rozkazovači z folklórneho súboru Partizán zo Slovenskej Ľupče pozvali na Detviansku svadbu. „Dnešný divák čaká za zážitkom, takže mi sa snažíme každoročne pripraviť taký program, aby si každý prišiel na svoje a mal možnosť odskúšať si aj na vlastnej koži tance aj remeslá,“ dodala Novotná.

41. Gemerský folklórny festival Rejdová sa organizátorom podarilo zabezpečiť aj vďaka podpore Ministerstva kultúry SR, Košického samosprávneho kraja a ďalších partnerov. Mi sme tam samozrejme nesmeli chýbať a pripravili sme vám aj videoreportáž z tohto zaujímavého podujatia.

Gemerský folklórny festival. Takto to tam vyzeralo
1
Galéria
Gemerský folklórny festival. Takto to tam vyzeralo
30
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM