Peter Simon Správy

Gemerčania podali petíciu: Chcú späť vlaky na lokálnych tratiach

Slovensko momentálne zažíva vlakový boom s cestovaním zadarmo. Niektorí si to užívajú, iní zas nemajú toľko šťastia. Na niektorých tratiach v okolí Rožňavy im totižto nepremávajú žiadne vlaky.

Ilustračný obrázok k článku Gemerčania podali petíciu: Chcú späť vlaky na lokálnych tratiach
Zdroj: Dnes24.sk

Na stránke peticie.com sa uverejnila petícia za obnovenie dopravy na gemerských tratiach. V petícii sa obracajú na Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky o obnovu železničnej osobnej dopravy na tratiach Plešivec – Muráň, Plešivec – Slavošovce, Plešivec – Rožňava a Rožňava – Dobšiná. Ďalej sa v petícii navrhuje zabezpečiť priame vlakové spojenie okresného mesta Revúca s okresným mestom Rožňava a v prípojných staniciach Plešivec a Rožňava prípoje k rýchlikom a od rýchlikov. „Cieľom petície je zmierniť diskriminačný charakter prijatého balíčka a obnoviť železničnú osobnú dopravu na železničných tratiach, ktoré sú v prevádzkyschopnom stave a v regióne, kde existuje dostatočný potenciál cestujúcich. Obsahom prijatého balíčka bol návrh na bezplatnú prepravu detí do dovŕšenia 15 rokov veku, bezplatnú dopravu žiakov a študentov denného štúdia do dovŕšenia 26 rokov veku, bezplatnú prepravu osôb, ktoré dovŕšili vek 62 rokov a všetkých poberateľov dôchodkov,“ uvádza autor petície Peter Páteček.

Ako informuje, ďalším cieľom petície je obnoviť železničnú osobnú dopravu tam, kde skupiny obyvateľstva, ktorých sa návrh opatrení bezprostredne týka, bývajú a študujú. Cieľom petície je podporiť rozvoj železničnej osobnej dopravy, čo je v súlade so schválenými vládnymi opatreniami.

„Náš región je odrezaný od sveta už dlho, tieto lokálky nechodia a je to na škodu z turistického hľadiska aj zamestnanosti. Chcem aby sa vlaky vrátili,“ odpovedala na našu otázku Miriam.

„Jednoznačne si myslím, že by to zvýšilo cestovný ruch. Podľa mňa je určite potrebné zaviesť vlakovú dopravu tak, aby bola ako prípoj ku rýchlikom v Plešivci či v Rožňave. Mladí ľudia sa v dňoch ako je piatok či nedeľa častokrát nemajú ako dostať na rýchlik v Plešivci,“ komentuje študent Roman.

„Táto petícia má svoje opodstatnenie, keď už žiaci a študenti a dôchodcovia môžu cestovať vlakom bezplatne, tak nech môžu aj ľudia z týchto kútov Slovenska,“ uviedla matka študentky Eva.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM