Peter Simon Správy

FOTOREPORTÁŽ: Štítnik ožil dobovou atmosférou

Na svoje si prišla každá veková kategória. Pozrite si priebeh hradných hier neďaleko Rožňavy na fotkách.

Ilustračný obrázok k článku FOTOREPORTÁŽ: Štítnik ožil dobovou atmosférou
58
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Štítnik ožil. Konali sa tam druhé Hradné hry. Pozrieť ste si mohli aj pamiatky, ktoré nezničil ani čas.

Podujatie sa konalo v areáli Vodného hradu v sobotu, 12. augusta 2017 od 10:00 hod. Druhé Hradné hry v Štítniku organizovala obec Štítnik a OZ Štítnická Concordia.

Ako informuje oficiálna facebook stránka podujatia, novinkou medzi stánkarmi bude Bartłomiej Zientara, ktorý vyrába drevené meče, štíty a luky pre deti. Je to hlavný zásobovač detskej armády.

Na podujatí bol pripravený remeselný jarmok, historický tábor v ktorom návštevníci uvideli život v stredoveku, dobová kuchyňa a turnaje, šermiarsky a lukostrelecký turnaj, sokoliari, súťaže pre deti aj dospelých, remeselné dielne – šúpolie, pletenie košíkov, drôtikovanie, kováčska dielňa, hlinená dielňa, odborné prednášky, hudobné a tanečné vystúpenia, jazda na koni, lukostreľba aj pre deti, ohňová show.

„Tento rok sme sa rozhodli dať život aj kaštieľu počas Hradných hier. Okrem toho, že v ňom nájdete čajovňu a ochutnávku vína, budete si môcť vypočuť aj niekoľko zaujímavých prednášok,“ povedal jeden z organizátorov podujatia Dušan Klimo.

Nechýbala ani detská verbovačka do stredovekej armády. „Okrem sokoliarov a remeselníkov počas Hradných hier vystúpilo aj mnoho hudobníkov a tanečníkov. Veľmi sa tešíme na skupinu Strigôň, ktorá má naozaj široké nástrojové obsadenie. Môžete u nich počuť írske píšťalky, flauty, gajdy, bouzouki, gitaru, violončelo, violu, rebec a rôzne perkusie,“ uviedol jeden z organizátorov.

Ako doplnil Klimo, hradné hry sa konali v sobotu do neskorých nočných hodín. „O program počas celého dňa sa staralo približne 180 ľudí. Akciu sa nám oproti vlaňajšku podarilo trošku vylepšiť, spravili sme rytiersky turnaj, kde sa mohla zapojiť aj široká verejnosť. S návštevnosťou som spokojný. V areáli pribudlo viacero drevených kulís a okrem toho sme postavili prístrešky, a to presnejšie nad kováčsku dielňu a nad pec na chlieb,“ povedal na záver Klimo.

Obrazom: Druhé Hradné hry v Štítniku
58
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM