Peter Simon Kultúra

FOTOREPORTÁŽ: Jánska vatra v Dobšinej prilákala stovky návštevníkov

S pálením vatier na Jána, sa viaže množstvo magických zvykov, ktoré úzko súvisia s letným slnovratom. Túto starú slovanskú tradíciu si pripomenuli aj v Dobšinej.

Ilustračný obrázok k článku FOTOREPORTÁŽ: Jánska vatra v Dobšinej prilákala stovky návštevníkov
32
Galéria
Foto: Juraj Karika

Podujatie sa uskutočnilo v piatok, 23. júna 2017 od 19: 00 hod. v priestoroch chatovej osady Alweg.

Práve tam na blízkej lúke vyrástla vatra, ktorá oddávna symbolizuje podľa starých zvyklostí očistu od zlého s cieľom privolať dobré sily. Stovky obyvateľov a návštevníkov z okolia sa preto zišlo na tejto tradícii, kde ich v úvode privítal primátor mesta Dobšiná, Ján Slovák, ktorý pripomenul výnimočnosť tohto dňa v roku.

„Som rád, že sme sa opäť po roku zišli na tejto starej tradícii Jánskej vatry. Chcem popriať zdravie vám a vašim rodinám a k zdraviu hlavne šťastie. Nech táto čarovná noc prinesie všetkým len to najlepšie,“ povedal v príhovore primátor mesta Dobšiná, Ján Slovák.

Následne požiadal prítomných účastníkov, aby sa spoločne v sprievode odobrali za horiacou pochodňou k pripravenej vatre. Po celé podujatie umocňovala dojmy overenými česko-slovenskými hitmi 20. storočia skupina Alte Stein a pridalo sa aj tancovanie karičky v podaní členov FS Gemer.

Pre zúčastnených na podujatí bolo postarané o pitný režim v podobe piva či kofoly, občerstvenie s možnosťou opiecť si slaninu v neďalekom altánku zabezpečili zamestnanci mestského úradu. Podujatím sa niesla výborná nálada, k čomu dopomohlo aj priaznivé počasie.

Zdroj: mestodobsina.sk

Obrazom: Jánska vatra v Dobšinej prilákala stovky návštevníkov
32
Galéria
Foto: Juraj Karika
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM