Peter Simon Správy

FOTO: Záhadné svetlo nad Rožňavou: Čo sme to vlastne videli?

Viacerí Rožňavčania ostali v údive, potom ako sa pozreli na večernú oblohu. Čo to vlastne bolo? Aj odborníci majú zatiaľ pochybnosti...

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Záhadné svetlo nad Rožňavou: Čo sme to vlastne videli?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Mnohí obyvatelia nášho mesta v stredu 7. júna 2016 v presnom čase o 21:17 hod. zazreli nad našim mestom, presnejšie v lokalite nad Silickou planinou veľkú ohnivú guľu. O niekoľko sekúnd na to nastala obrovská žiara a rozpad na množstvo malých častí. Podľa odborníkov zo Slovenska sa toto nevidí každý deň.

„Ja som si spočiatku myslel, že sa niečo odráža od čelného skla. Neskôr som sa lepšie sústredil na oblohu a videl veľké pohybujúce sa teleso, ktoré sa následne rozpadlo. Kolega z auta hneď povedal, aby som si niečo želal. Ja som bol rád, že som niečo takého mohol vo svojom živote zazrieť a myslím si, že je to fakt životná udalosť,“ uviedol Tomáš z Rožňavy.

„Bola som prekvapená. Bolo to veľmi jasné a obrovské. Muselo to byť niekde blízko. Akurát sme boli na balkóne nášho bytu na sídlisku Juh. Tušila som, že je to meteor. Videli to aj moje deti a teraz z toho majú zážitok. Bolo to krásne vidieť, ako to dohorievalo,“ uviedla svoje pocity Ivica z Rožňavy.

„Videl to môj manžel. Šiel smerom od autobusovej stanice. Vraj to vyzeralo, ako keď padá hviezda a potom sa to rozpadlo na viac kusov a ku koncu akoby to strašne horelo. Jeho prvé pocity boli spojené s príchodom Armagedonu,“ prezradila Janka.

S počiatku ohnivý objekt nad našimi hlavami vyvolal obavy. Do redakcie sa nám ozvalo nespočetné množstvo ľudí. „Vzhľadom k tomu, že ste vy aj viacerí obyvatelia Rožňavy jav pozorovali počas súmraku, bolidové kamery Európskej siete ešte nepracovali. Takže sa nám momentálne neporadilo zohnať snímku. Podľa popisu išlo skutočne o jasný meteor, ktorý sa nazýva Bolid. Ten sa vďaka zabrzdeniu odporom vzduchu rozpadol na niekoľko častí. Všetky potrebné informácie momentálne získavame,“ uviedol pre náš web Ján Svoreň, zástupca riaditeľa Astronomického ústavu SAV.

Celý meteor mal podľa špecialistov dráhu letu nad susedným Maďarskom. Tam nevšedný úkaz zachytila aj webkamera v obci Parád. Autentickú fotku nájdete v našej galérii!

Okrem obyvateľov nášho mesta videlo nevšedný úkaz mnoho ľudí aj z okolitých obcí rožňavského okresu.

Obrazom: Prelet meteoru
2
Galéria
Zdroj: webkamera Parád (HU)
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM