Peter Simon Správy

FOTO: Výstavu o 1. ČSR uzatvorila zaujímavá prednáška o opevneniach

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja v súvislosti s ukončením výstavy Gemer v období 1. ČSR pripravilo pre verejnosť pútavú prednášku Norberta Mogyorósiho - Československé opevnenia v regióne Gemer.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Výstavu o 1. ČSR uzatvorila zaujímavá prednáška o opevneniach
3
Galéria
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

Tá bola zároveň poslednou zo sprievodných podujatí spomínanej výstavy.

Podujatie vo štvrtok, 13. februára, doslova zaplnilo rožňavskú galériu do posledného miesta. Samotná prednáška, odprezentovaná mimoriadne pútavou a modernou formou, sa zamerala aj na problematiku umiestnenia, funkcie, údržby a spravovania objektov ľahkého opevnenia, tzv. ropíkov – bunkrov, vybudovaných v línii na Gemeri v rokoch 1937–1938, a ktoré slúžili na stráženie a obranu Československých hraníc pred útokom z juhu.

„O tom, že problematika prítomných zaujala svedčia aj početné diskusné príspevky po prednáške. V rámci nich krátko vystúpil aj jeden z nadšencov, pán Ján Rešetár, ktorý sa spolu s kolegami v súčasnosti venuje oprave práve jedného z pomerne dobre zachovaných opevnení v Jesenskom,“ informoval manažér kultúry, Róbert Šimko z Baníckeho múzea v Rožňave.

Ako doplnil, prednášajúci si za svoj neuveriteľný výkon vyslúžil dlhý, neutíchajúci, ale zaslúžený potlesk, po ktorom si návštevníci mohli posledný krát pozrieť výstavu Gemer v období 1. ČSR, ktorá končí v piatok 15. februára 2019. „Veríme, že si táto zaujímavá výstava nájde miesto pri svojej ďalšej prezentácii v regióne, keďže sa jedná o výstavu putovnú,“ dodal na záver.

Obrazom: Výstavu o 1. ČSR uzatvorila zaujímavá prednáška o opevneniach
3
Galéria
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM