Peter Simon Správy

FOTO, VIDEO: Ján Koleník a Anikó Vargová sa vrátili do Betliara: Spôsobili doslova ošiaľ

Veľkonočná sobota v Betliari bola plná zaujímavostí. Okrem otvorenia prvej časti výstavy nechýbalo hudobné vystúpenie, remeselníci, či samozrejme hlavní predstavitelia seriálu 1890, Ján Koleník a Anikó Vargová. Tí spôsobili pred kaštieľom doslova ošiaľ.

Ilustračný obrázok k článku FOTO, VIDEO: Ján Koleník a Anikó Vargová sa vrátili do Betliara: Spôsobili doslova ošiaľ
82
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Video: Peter Simon / Zdroj: Facebook

Kaštieľ v Betliari je jediným kaštieľom na Slovensku, ktorý sa po roku 1945 zachoval so svojím pôvodným zariadením a zbierkami. Nepostretol ho osud ostatných našich šľachtických rezidencií – jeho zariadenie nerozkradli, nebol prestavaný a prakticky od znárodnenia slúži účelom múzea.

Všetko, čo sa nachádza v expozícii, patrilo členom rodu Andrássy, ktorí patrili medzi najvýznamnejších aristokratov v Európe v 19. storočí.

Veľkonočná sobota v Betliari bola plná zaujímavostí

Okrem prehliadky kaštieľa čakali návštevníkov remeselníci s tradičnými výrobkami, najmenších maľovanie na tvár, hudobné vystúpenie hudobnej skupiny Mix Tape a samozrejme nechýbali ani hlavní predstavitelia seriálu Ján Koleník a Anikó Vargová. Tí sa viac ako tisícke prítomných najprv prihovorili na pripravenom pódiu. Potom už nasledovala dlhoočakávaná autogramiáda. Ku Jankovi sa nahrnuli všetci. Herci mali čo robiť, aby rozdali kopec podpisov, či zapózovali do objektívov mobilných telefónov.

Medzitým v kaštieli prebiehali prehliadky, obohatené o výstavené kostýmy. Tie mali možnosť diváci vidieť v seriáli 1890. Ako prezradila Judita Krajčiová z kaštieľa, počas tohtoročnej sezóny múzeum pripravuje ešte viacero stretnutí s hercami, na ktoré sa už teraz môžu všetci tešiť.

„Konalo sa otvorenie prvej časti výstavy pod názvom 1890 seriál vs. história. V rámci tejto výstavy sme pripravili kostýmy a rekvizity, ktoré sú umiestnené v expozícií kaštieľa. Návštevníci ich môžu vidieť na prehliadkovej trase. Teraz to je len prvá časť výstavy, pretože tá nosná časť bude otvorená 20. mája, na Noc múzeí. Výstava bude pokračovať na prízemí kaštieľa a prevažne sa bude zaoberať históriou, teda tou skutočnosťou. Bude zameraná na obdobie roku 1890, teda prelomom 19. a 20. storočia. Hlavnou tematikou bude historické pozadie ako životný štýl, umenie a vynálezy. Herci tu budú na viacerých podujatiach počas sezóny, čiže dnešná akcia nie je poslednou možnosťou na stretnutie s hercami tu u nás v Betliari. S účasťou sme nadmieru spokojní, keďže sa sem prišlo pozrieť naozaj veľmi veľa ľudí. Kaštieľ navštívilo okolo 1000 ľudí, no vonku bolo mnoho ďalších,“ povedala Krajčiová.

Druhá časť výstavy 1890 Seriál vs. história o závere 19. storočia – o umení, móde či vynálezoch tej doby bude slávnostne otvorená 20. mája na Noc múzeí. Kaštieľ bude otvorený počas celých veľkonočných sviatkov (piatok – pondelok) od 9:30 do 16:30 hod., posledný vstup bude o 15:30. V nedeľu (16.4.) pre deti otvárame tvorivú dielňu od 11:00 do 15:00 hod. a v nedeľu aj pondelok budú pre najmenších návštevníkov pripravené malé čokoládové prekvapenia.

Seriál má na Gemeri obľubu

„Na jeseň minulého roka prepožičal kaštieľ Betliar svoje krásne interiéry a park seriálovému príbehu bohatej rodiny Wisznievskych a elegantného detektíva Jánosa Mártona z Budapešti. Štáb známej televízie a spoločnosti Piknik Pictures sa spolu s hercami nasťahovali do Betliara v septembri a odišli až po natočení posledného obrazu 16. decembra. Kaštieľ na štyri mesiace ožil, po jeho salónoch sa premávali dámy v krásnych šatách, páni v smokingoch, úslužní lokaji a slúžky v snehobielych zásterách. To všetko v žiari silných reflektorov a pred kamerami,“ informovala hovorkyňa múzea, Judita Krajčiová.

Spresnila, že rok 2017 sa v SNM-Múzeum Betliar nesie v duchu záveru 19. storočia, v ktorom sa odohráva aj seriál 1890. Výstava s rovnakým názvom 1890 s podtitulom Seriál vs. história pozostáva z dvoch častí – tú prvú výstavu seriálových kostýmov a rekvizít mohli návštevníci vidieť už počas Veľkej noci.

„Od veľkonočnej soboty 15. apríla budú v miestnostiach, kde sa seriál nakrúcal, vystavené kostýmy Jána Koleníka (János Márton), Anikó Vargovej (grófka Wisznievska), Danice Matušovej (grófka Júlia Wisznievska), Rebeky Polákovej (Margaréta), Zuzany Konečnej (slúžka Katarína) a i. Milovníci histórie a filmu sa okrem kostýmov môžu tešiť aj na rekvizity, ktoré sa v seriáli objavili. Kostýmy navrhla kostýmová dizajnérka Miriam Struhárová a priestory kaštieľa pre potreby seriálu prispôsobili pracovníci múzea,“doplnila Krajčiová.

Obrazom: Otvorenie výstavy v Betliari a autogramiáda hercov
82
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM