Peter Simon Rôzne Správy

FOTO: V Dobšinej oslávili večerom kultúry Medzinárodný deň Rómov

Medzinárodný deň Rómov je oslavou rómskej kultúry a tradícií. V tento deň sa zdôrazňuje história a umenie tejto najväčšej etnickej skupiny v Európe.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V Dobšinej oslávili večerom kultúry Medzinárodný deň Rómov
10
Galéria
Foto: Juraj Karika

Historicky prvýkrát sa tak udialo aj v Dobšinej, kde na pôde Evanjelického chrámu Božieho sa 12. apríla 2017 konal Večer Rómskej kultúry. Ten zorganizovalo Komunitné centrum mesta Dobšiná v spolupráci s miestnym Evanjelickým cirkevným zborom.

V pásme hovoreného slova, v ktorom sa prítomným hosťom priblížila história a súčasnosť Rómov, zazneli aj informácie o misijnej práci s rómskou komunitou, tiež prezentácia činnosti komunitného centra. Nechýbalo ani duchovné slovo, o ktoré sa postaral Mgr. Radovan Gdovin, miestny evanjelický farár.

„Hľadali sme vhodný spôsob na to, ako prezentovať Medzinárodný deň Rómov, ale predovšetkým priblížiť tradície ich kultúry širokej verejnosti. Oslovili sme pána farára Gdovina, ktorý nám vyšiel v ústrety a spoločnými silami sa nám podarilo pripraviť tento netradičný večer, ktorý je o radosti,“ uviedla Eva Mihóková, odborný garant Komunitného centra v Dobšinej.

Postupne sa v programovom pásme vystriedali mladí rómski speváci a zážitok z večera umocňovala aj skupina Stimul z Dobšinej. „S Rómami v našom cirkevnom zbore spolupracujeme stále, či už oficiálnou formou krstov, sobášov, výuky náboženstva na školách, ale aj formou misijnej práce, ktorú vedie Mgr. Anna Kavková. Nápad a posolstvo tohto večera som prijal veľmi pozitívne a je to taká prvá lastovička. Čím viac sa spoznáme, vieme ponúknuť jeden druhému viac pozitívneho. Tým sa môže veľa vecí zlepšiť. Mnohí Rómovia netušia, že majú svoj medzinárodný deň a zase mnoho nerómov môže mať problém s takýmto stretnutím. Dnes sme tu však preto, aby sme nachádzali mosty, ktoré nás privádzajú bližšie k sebe,“ povedal Mgr. Radovan Gdovin, evanjelický farár.

V meste Dobšiná je momentálne z 5096 obyvateľov mesta zhruba 1900 rómskej národnosti.

Zdroj: mestodobsina.sk

Obrazom: V Dobšinej oslávili večerom kultúry Medzinárodný deň Rómov
10
Galéria
Foto: Juraj Karika
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM