Správy

FOTO: Tri dominanty mesta, bez nich by Rožňava nebola Rožňavou

Chodíme okolo nich takmer každý deň.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Tri dominanty mesta, bez nich by Rožňava nebola Rožňavou
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Mestská radnica

Radnica vznikla v roku 1711 spojením a adaptáciou dvoch starších pozdegotických, príp. renesančných budov. Jej trojhranný štít je zdobený zlatým anjelom, ktorý pod svojimi krídlami chráni erb nášho mesta – tri ruže a dve skrížené banské kladivá. Baroková radnica pozostávala z prízemia a jedného poschodia. Pri úprave v 19. stor. ju nadstavali o ďalšie poschodie a klasicisticky prefasádovali. Ako dvojposchodová je radnica zachytená už z roku 1867. V polovici 20. stor. bol k radnici stavebne pričlenený ďalší historický dom na severnej strane, zachoval si však svoju pôvodnú fasádu, zároveň boli upravené reprezentačné miestnosti na 2. poschodí pre veľkú sálu, kde sa aj teraz konajú rôzne kultúrne podujatia.

Námestie

Historické jadro v Rožňave, ktoré pozostáva z priestranného štvorcového námestia, je najväčším svojho druhu na Slovensku. Bez pohľadu na staré historické budovy by to už nebolo ono.

Mapa Gemera

Mapa Gemera vznikla pod rukami šikovných výtvarníčok zo Základnej umeleckej školy v našom meste. Nadšencom histórie Gemera približuje rôzne pamiatky a lokality, ktoré sa u nás nachádzajú. Jedná sa o mapu nášho okolia. Tá pozostáva z pomyselného kompasu, ktorý znázorňuje svetové strany a v ňom sa v strednej časti nachádza Rožňava, presnejšie dominanta mesta, Strážna veža. Okolo nej už vznikli ďalšie kresby. Miesto si tu našli najznámejšie pamiatky, ktoré sa nachádzajú v okolitých obciach. Cestu k nim určuje takzvaný kompas v ktorom sa tieto maľby nachádzajú.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM