Peter Simon Kultúra

FOTO: Počas európskeho turné sa zastavili aj v Rožňave, gospeloví speváci z Ameriky priniesli nevšednú atmosféru!

Do nášho mesta sa vrátili už po niekoľký krát. Reč je o umelcoch z Ameriky, ktorí svoj talent predviedli v rožňavskej katedrále. Prítomní tak boli svedkami vystúpenia, ktoré nemá v našom okolí obdobu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Počas európskeho turné sa zastavili aj v Rožňave, gospeloví speváci z Ameriky priniesli nevšednú atmosféru!
Zdroj: Dnes24.sk

Umelci z Ameriky predviedli svoj talent v našom meste 14. decembra 2015, kedy sa v priestoroch Katedrály Nanebovzatia panny Márie v Rožňave konal koncert tradicionálnych gospelových piesní a černošských spirituálov v podaní hudobnej formácie The GOLDEN VOICES of Gospel. Už názov samotnej skupiny nasvedčuje o zoskupení černošských, teda afro-amerických sólistov a muzikantov pod vedením baptistického reverenda – pastora Dwighta Robsona. Skupina má dokopy deväť členov.

Nezabudli na naše mesto

Počas svojho európskeho turné títo umelci nezabudli ani na naše mesto a pripravili neopakovateľnú atmosféru všetkým svojim fanúšikom. „Primátor mesta Rožňava Pavol Burdiga týchto vzácnych ľudí ešte pred vystúpením najprv privítal v historickej budove radnice vo svojich reprezentatívnych priestoroch. Hneď po zvítaní nastala priateľská uvoľnená atmosféra, ktorej pomohol aj kultúrny pracovník mesta Stanislav Székely, ktorý prekladal a tlmočil slová p. primátora resp. členov tímu,“ uviedla Erika Švedová z odboru školstva, kultúry, mládeže a športu v Rožňave.

Prevládajú vokály

Ako ďalej prezradila, nechýbali slová sa o histórii nášho mesta, významných udalostiach, umelci zas rozprávali o svojich vystúpeniach, zážitkoch a podstatou ich vystúpenia. „Gospel je náboženská hudba a sú to vlastne zjednodušené modlitby. Pôvod má v afro – amerických kostoloch, vznikol v prvej polovici 20. storočia, komponovali a spievali ju hlavne južní gospeloví umelci. V tomto hudobnom žánri majú význačnú dominantnú úlohu vokály. Väčšina foriem gospelu používa Hammondove varhany, piano, bicie nástroje a basovú gitaru,“ dodáva Švedová.

Pozrite si v našej galérii momentky z vystúpenia umelcov v našom meste.

Foto: Mesto Rožňava

Obrazom: The Golden Voices of Gospel v Rožňave
32
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM