Správy

FOTO: Na hrade Krásna Hôrka ukončili ďalšiu etapu obnovy fresiek v kaplnke

Neskorobarokové nástenné maľby v kaplnke Nanebovzatia Panny Márie na hrade Krásna Hôrka nad obcou Krásnohorské Podhradie pri Rožňave majú za sebou ďalšiu fázu reštaurovania, ktorá bola ukončená v septembri tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na hrade Krásna Hôrka ukončili ďalšiu etapu obnovy fresiek v kaplnke
4
Galéria
Zdroj: TASR

Podľa slov Júliusa Barcziho, riaditeľa Múzea Betliar, pod ktoré patrí i hrad Krásna Hôrka, boli obnovené fresky na klenbách kaplnky, jej južnej stene a čiastočne i na severnej.

„Bohužiaľ, celú severnú stenu nie je možné zatiaľ reštaurovať, pretože je vlhká a zamoká. Je to možné riešiť až po vyriešení tohto problému,“ vysvetlil riaditeľ, podľa ktorého to bude možné realizovať až v rámci ďalších stavebných prác pri obnove hradu.

Zároveň s ukončením reštaurovania fresiek južnej steny bol do kaplnky vrátený i prvý hradný exponát po jeho vyhorení v roku 2012, ranobarokové mortuárium zo 17. storočia. „Je to míľnik a veľmi dôležitý krok, ktorý nás priviedol bližšie k tomu, že Krásnu Hôrku raz určite sprístupníme a otvoríme,“ podotkol riaditeľ.

Fresky v krásnohorskej kaplnke vytvoril maliar Fahrenschön a reštaurované boli pod vedením Petra Koreňa. Prvýkrát budú prezentované bez premalieb, ktoré viac ako 130 rokov zakrývali pôvodnú jemnú farebnosť a elegantnú iluzívnu architektúru. Okrem figurálnych kompozícií klenby a maľovanej architektúry bolo obnovené aj zlátenie detailov nástennej maľby.

Obrazom: Fresky v kaplnke
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM