Peter Simon Správy

FOTO: Na hrade Krásna Hôrka pochovali pozostatky grófky Elizabeth Olgyay Andrássyovej

Pohreb grófky Elizabeth Olgyay Andrássyovej z Csíkszentkirálya a Krásnej Hôrky sa uskutočnil v rímskokatolíckom kostole všetkých svätých v Krásnohorskom Podhradí.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na hrade Krásna Hôrka pochovali pozostatky grófky Elizabeth Olgyay Andrássyovej
50
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Video: Peter Simon / Zdroj: Facebook

„Múzeum Betliar spravujúce kaštieľ v Betliari a rodové sídlo Andrássyovcov – hrad Krásna Hôrka s hlbokým zármutkom prijalo správu, že dňa 24. januára 2017 v Springfielde (Oregon, USA) vo veku požehnaných 92 rokov zomrela Elizabeth Olgyay, grófka Andrássyová, z Csíkszentkirálya a Krásnej Hôrky. O smrti svojej matky múzeum informovala Joy Olgyay. SNM – Múzeum Betliar považuje Elizabeth Olgyay Andrássy za svoju zosnulú,“ uviedla kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Betliar Judita Krajčiová.

Na pohrebe sa zúčastnila jej dcéra Joy Olgyay s manželom, najbližšia rodina, ale aj obyvatelia obcí Gemera.

Na základe želania nebohej boli v nedeľu 20. augusta jej telesné pozostatky uložené na večný odpočinok v rodinnej hrobke na hrade Krásna Hôrka. Verejná rozlúčka s Elizabeth sa konala v kostole všetkých svätých v Krásnohorskom Podhradí od 9:30 hod. Po rozlúčke odprevadili v sprievode urnu s pozostatkami zosnulej k ceste vedúcej na Krásnu Hôrku a následne ju uložili na hrade.

Zástupkyňa riaditeľa SNM – Múzeum Betliar, Tímea Máteová prečítala životopis zosnulej a slova sa ujal aj samotný riaditeľ, Július Barczi. Svätú omšu celebroval kňaz Patrik Balázs. Urnu v sprievode cez obec niesla dcéra zosnulej, Joy Olgyayová.

„Počas sprievodu zvonili všetky tri zvony hradu Krásna Hôrka, a teda aj malý grófsky, ktorý naposledy vyprevádzal na poslednej ceste Ilonu Andrássy v roku 1991. Ukladanie urny v hrobke na hrade sa konalo s vylúčením verejnosti len v prítomnosti rodiny,“ doplnila Krajčiová.

Elizabeth Olgyay Andrássy sa narodila 23. decembra 1924 v rodine grófa Imre Andrássyho a švédskej grófky Stelly Kuylenstjerny. Detstvo prežila v kaštieľoch v Humennom, Veľatoch, Tiszadobe a v palácoch rodiny v Budapešti. „Zažila tie časy, o ktorých sa dnes dozvedáme len zo zažltnutých novín a starých fotografií. Po traumatickej druhej svetovej vojne musela Elizabetina rodina opustiť starý kontinent, útočisko našli v USA. V roku 1950 sa zosobášila s maďarským architektom Aladárom Olgyayom, s ktorým mali dve deti – Roya a Joy,“ priblížila Krajčiová.

Elizabeth bola aktívnou dobrovoľníčkou Červeného kríža a zapájala sa do pomoci obetiam hurikánov v krajine. Miesta svojej mladosti a hrad Krásna Hôrka navštívila naposledy v roku 2010.

Obrazom: Na hrade Krásna Hôrka pochovali dcéru grófa Imre Andrássyho
50
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM