Peter Simon Správy

FOTO a VIDEO z prvého diskusného fóra o rozdelení mestských peňazí. Ide o 50 000 eur!

Na stretnutí sa poskytli základné informácie a rozprávalo sa aj o možných návrhoch investícií. Pozrite viac.

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO z prvého diskusného fóra o rozdelení mestských peňazí. Ide o 50 000 eur!
30
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V stredu, 31. januára 2018 o 17:00 hod. sa vo veľkej sále MsÚ v Rožňave konalo prvé diskusné fórum ohľadom participatívneho rozpočtu, ktorého cieľom je vytváranie nového vzťahu medzi zastupiteľstvom a občanmi, čo v praxi znamená formovanie novej, demokratickej formy riadenia a rozhodovania, presmerovanie verejných zdrojov v prospech projektov, ktoré sú prioritou pre samotných obyvateľov mesta, zvyšovanie záujmu o veci verejné, zvyšovanie transparentnosti mestskej samosprávy.

Prvé stretnutie predstavilo celý zámer

Stretnutie s občanmi otvoril a viedol Mgr. Radoslav Kovács z Občianskeho združenia Otvor dvor. Ten prítomným predstavil členov výkonného výboru, podal základné informácie participatívneho rozpočtu i čo sa týka časového harmonogramu plnenia jednotlivých úloh, poukázal na mestá, ktoré už pracujú na základe takejto participácie občanov na projektoch.

Na diskusii sa okrem zástupcov mesta stretli aj desiatky Rožňavčanov. V diskusii už padli aj prvé návrhy, námety, poukázali na to, čo je možné v meste vylepšiť nielen v oblasti témy na tento rok – „Verejné priestranstvá“, ale aj ďalších oblastí každodenného života.

Finančná čiastka vyčlenená na participatívnu časť rozpočtu v roku 2018 na občianske projekty je 50 000 eur.

Na stránke mesta budú zverejnené všetky informácie týkajúce sa participatívneho rozpočtu v rátane kritérií hodnotenia projektu a časového harmonogramu. Najbližšie stretnutie je plánované na 14. februára 2018.

„Téma verejné priestranstvá bola zvolená mestským zastupiteľstvom. Naše občianske združenie si myslí, že verejné priestranstvá sú pre Rožňavu dôležité. To bol aj jeden z dôvodov, prečo sme kývli na spoluprácu s mestom,“ povedal pre náš web Rado Kovács z občianskeho združenia Otvor dvor.

Pozrite si v našej galérii FOTKY a VIDEOZÁZNAM, ktorý sme pre vás pripravili.

Koordinátor projektu Dionýz Kemény v tom má jasno

Ako pre Rožňavu 24 po skončení diskusného fóra prezradil, Rožňavčania tento zámer mesta vnímajú ako pozitívum. „Aj ja osobne to vnímam ako veľké plus pre Rožňavu. Počas môjho pôsobenia v samospráve som sa s tým ešte nestretol, je to novinka. Čo sa týka účasti na tomto prvom stretnutí, tak to hodnotím kladne. Verím, že najbližšie nás Rožňavčanov príde ešte viac. Téma je daná, nedostatkov v meste je veľa, očakávame podnety, zámery, nápady od rôznej kategórie obyvateľov, mládeže aj starších a budeme sa tým zaoberať. Projekty budú hodnotiť samotní obyvatelia,“ hovorí Kemény.

Rudolf Pažitka: Nápad je dobrý, len to treba zosúladiť

Na mieste sme oslovili aj Rožňavčana Ruda Pažitku. Aj jemu sa nápad pozdáva. „Tu je dôležité dodržať termíny, aby sa chytila každá sezóna. Treba zosúladiť veci a trošku sa rýchlejšie rozbehnúť v riešení nápadov. Trebalo by však upresniť aj také veci, kto sa o uvedený vytvorený projekt bude starať. Urobiť niečo je jedna vec ale druhá je, že sa o to treba následne aj dlhodobo starať, tj. údržba atď,“ povedal Pažitka.

Na otázku, či má v hlave už nejaký nápad odpovedal jasne. „Podľa mňa by bolo super dokončiť detskú zónu za Radnicou, ktorú sme tam vytvorili. Je tam ešte veľa vecí, ktoré by mohli pribudnúť a aj úprava zelene,“doplnil Rožňavčan.

Čo je to participatívny rozpočet

Participatívny rozpočet (PR) je demokratický nástroj, ktorý umožňuje občanom priamo sa zapojiť do rozhodovacieho procesu o prerozdeľovaní financií z rozpočtu mesta. Umožňuje im diskutovať o všetkom, čo sa týka verejného rozpočtu a politiky a zároveň prijímať relevantné rozhodnutia.

Obyvatelia mesta sa tak môžu aktívne angažovať v plánovaní, vytváraní, realizácií a kontrole verejných služieb a fungovania samosprávy.

Viac o rozpočte sa môžete dočítať TU.

Video: Peter Simon / Zdroj: Facebook
Obrazom: 1. diskusné fórum v Rožňave
30
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM