Peter Simon Správy

FOTO a VIDEO z minimaratónu v Rožňave: Koľko sa vyzbieralo pre chorého Nicolaska?

Podujatie, ktoré chytá za srdcia mnoho Rožňavčanov. Skupina ľudí pod vedením Andy Hlavajovej opäť pomáhala. Na akcii sa stretlo približne 70 ľudí a spoločne vyzbierali peknú sumu. Na čo ich rodičia chorého Nicolaska použijú?

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO z minimaratónu v Rožňave: Koľko sa vyzbieralo pre chorého Nicolaska?
50
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Video: Peter Simon / Zdroj: Facebook

Ako každý rok, aj teraz všetci spoločne pomohli niekomu, kto to potrebuje. Tento rok to bol Nicolasko Deméň z Rožňavy. Vyzbieraná suma z dobročinnej akcie bola venovaná rodičom zdravotne postihnutého chlapčeka s Downovým syndrómom, nakoľko náklady na liečenie resp. rehabilitáciu sú veľmi nákladné.

Podujatie, ktoré sa uskutočnilo na radnici v Rožňave v sobotu, 25. marca 2017 od 12:30 hod. do večerných hodín prilákalo približne 70 ľudí. Tí počas niekoľkohodinového maratónu tancom a cvičením prispeli na dobrú vec. Spoločne sa im podarilo vyzbierať presne 652 eur, ktoré následne venovali rodičom chorého chlapčeka. 6. ročník Minimaratónu sa konal v spolupráci s mestom Rožňava, ktoré poskytlo priestory na radnici zadarmo.

Chceli pomôcť a vyšlo im to

„Máme tu vlastne 6. ročník tejto akcie na pomoc dieťatku s Downovým syndrómom. S účasťou ľudí sme veľmi spokojní, máme tu okolo 70 účastníkov. Účasť je, by som povedala aj tradičná, z dôvodu, že si už veľa ľudí zvyklo na túto akciu a pravidelne chodievajú. Každý rok sa snažíme niekoho vybrať, komu by sme pomohli, a vlastne z dôvodu že nám chlapčekov otecko pomáha pri akciách sme sa mu rozhodli pomôcť, keďže sme sa dozvedeli, že sa mu narodil synček s touto chorobou. A chceme im pomôcť pri výdavkoch na rôzne liečby tým, že sme zorganizovali túto akciu,“ začala rozprávanie pre Rožňavu 24 spoluorgani­zátorka akcie, Timea Bagačková Zollerová.

Cvičiteľ až z Londýna

Finančná zbierka vznikla zo vstupného, ale organizátori mali už aj určitý základ od ďalších ľudí a sponzorov. Okrem tradičných cvičiteľov sa na tejto akcii nachádzal aj Stanislav Gacko, ktorý je Slovák žijúci v Londýne, kde precvičuje zumbu. Cvičitelia pozvanie prijali s nadšením a s ochotou pomôcť, prišli bez nároku na akýkoľvek honorár alebo preplatenie cesty.

„Máme tu tanečný aerobik, zumbu, infighting (kondičné posilňovacie cvičenie) a na záver bude Black and White party v čiernobielom oblečení. Vo vedľajšej miestnosti prebiehalo cvičenie na trampolínach – jumping, s Deny a Mary. Do budúcna samozrejme chceme ďalej pomáhať a pokračovať, pokým to bude v našich silách a možnostiach. Ešte zatiaľ nemáme vybratého adepta na budúci rok, no osud nám dakoho stále skôr či neskôr prihrá. Minulý rok sme vyzbierali okolo 600 eur, teraz sa nám podarilo vyzbierať 652 eur,“ dodala Bagačková Zollerová.

Na podujatí nechýbala ani tombola o hodnotné ceny.

Rodičia Nicolaska neskrývali dojatie

Rodičia pri odovzdávaní vyzbieranej čiastky neskrývali dojatie. Ako prezradil otec chorého Nicolaska, malý sa narodil s Downovým syndrómom. Tým pádom ten spôsob života je oveľa ťažší aj čo sa týka výchovy, no taktiež financií. Malý chodí na cvičenia, ktoré sa týkajú motoriky. Dieťatko potrebuje veľa starostlivosti a takmer 24 hodín denne sa mu treba venovať a strážiť, aby si náhodou nespôsobilo nejaký úraz.

„Musíme navštevovať doktorov, čakať na výsledky, chodiť na liečenia do Košíc, čiže tá starostlivosť zahŕňa raz toľko práce ako u zdravého dieťatka. Zatiaľ máme len jedno dieťa, no určite by sme preňho chceli súrodenca, ktorý by naňho dával pozor. Na liečenie sú potrebné špeciálne lieky, ktoré sa dovážajú z Čiech, slúžia predovšetkým na vývoj mozgu. Štát nám neprispieva žiadnou čiastkou na liečenie malého,“ povedal otec, Ladislav Deméň.

Peniaze použijú na rehabilitáciu

„Je to od nich veľká pomoc a sme vďační, že sa nám aspoň nejakým spôsobom snažia pomôcť. Z vďaka tejto akcie nazbieraných peniažkov chceme ísť s malým na rehabilitačný pobyt do Liptovského Jána, kam chodia všetky detičky s Downovým syndrómom každej kategórie. Na takom pobyte sme ešte doposiaľ neboli, stojí okolo 550eur. Dlhodobo by to v dnešnej dobe určite nebolo možné financovať ani pre pomery normálnej rodiny. Ďakujeme všetkým zúčastneným a hlavne Andrei, ktorá túto akciu zorganizovala na pomoc nášmu synovi Nicolaskovi,“ dodal otec chorého chlapčeka.

Andrea Hlavajová hodnotila

Minimaratón vraj dopadol nad ich očakávania. „Ohlasy sú veľmi pozitívne, pribudli aj nové tváre, mali sme návštevnosť aj z Košíc, Revúcej, Dobšinej, Tornale a blízkeho okolia. V organizačnom štábe tiež pribudli noví ľudia a odviedli skvelú prácu. Ozvučenie tiež pridalo na hodnote a vďačíme za to Rolimu Zeťákovi. Občerstvenie bolo naozaj bohaté, a akcia by sa nezaobišla ani bez tomboly. Losovalo sa až dvakrát, teda veľa ľudí, odchádzalo domov aj s dvoma cenami. Ďakujeme sponzorom z okolia a mnohým účastníkom, ktorí sa na tom podieľali a tiež prispievali vecnými darmi,“ zhodnotila dobročinnú akciu organizátorka Andrea Hlavajová.

Ako dodala, počas prestávky nás poctili aj deti a mládež z DD Satelit v Rožňave – práve im bol jeden z predchádzajúcich ročníkov venovaný. Dokonca ostali aj cvičiť a zakúpili si vstupné.

„Ak všetko pôjde dobre, tak možno na jeseň zorganizujeme ďalší charitatívny maratón. A keďže minulý rok sa nekonal minimaratón, tento rok to snáď dobehneme a môžeme sa tešiť potom už na 7. ročník tejto udalosti,“ uviedla na záver Hlavajová.

Obrazom: Na tohtoročnom Minimaratóne tancovali pre Nicolaska z Rožňavy
50
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM