Peter Simon Správy

FOTO a VIDEO: V Rožňave slávnostne spustili opravený banícky orloj

Po štyroch mesiacoch práce na oprave fontány s baníckym orlojom v Rožňave sa obyvatelia mesta dočkali. V nepriaznivom počasí sa ich pri spustení stretli desiatky.

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO: V Rožňave slávnostne spustili opravený banícky orloj
56
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Video: Peter Simon / Zdroj: Facebook

Fontána hrá aj svieti. Pre obyvateľov mesta je to v ich všednom živote poriadne spestrenie, keďže pri schátranom skvoste našej histórie prechádzali až 13 rokov takmer bez povšimnutia. Miesto sa tak stalo novou oddychovou zónou, či už pre starších, alebo mladých. Vynovilo sa okolie, pribudli lavičky, voľná wi-fi a aj osvetlenie.

Slávnostné spustenie prebiehalo v nepriaznivom daždivom počasí. To však neodradilo desiatky ľudí, aby si po dlhých rokoch prišli pozrieť prvé, slávnostné spustenie baníckeho orloja.

Pozrite si v našej galérii desiatky fotiek a video, ktoré sme si pre vás pripravili.

Slávnostné spustenie obnovenej fontány s baníckym orlojom, pripravilo mesto Rožňava v spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave, Gemerským baníckym spolkom Bratstvo a s OZ Rožňavskí permoníci. Uskutočnilo sa v utorok, 12. septembra o 17:00 hod. pri bývalom Dome služieb. Súčasťou bolo i divadelné predstavenie, ktoré si pripravilo Banícke múzeum v Rožňave.

Fontána sa automaticky zapne každý deň o šiestej hodine ráno a vypne večer o desiatej. Postará sa o to nový automatický mechanizmus.

„Fontána zo siedmich kahancov je pamiatkou na banícku prácu a baníkov v Rožňave. Pred 13 rokmi sa to celé zatvorilo a spustošilo. Rozhodli sme sa, že by sme to mali obnoviť, aby to bolo miesto pre Rožňavčanov, ako aj spomienka na baníkov,“ uviedol primátor Rožňavy Pavol Burdiga.

V rámci opravy vymenili celé vnútro fontány. „Zrekonštruovali sa svetlá, takisto aj prívod vody, elektriny a pribudli tam vodné prvky s osvetlením,“ priblížil primátor, podľa ktorého v okolí fontány vznikla bezplatná wi-fi zóna a osadili tiež nové lavičky, kvetináče, odpadkové koše a vysadili nové stromy.

Keďže vymenili celý mechanizmus, fontána bude po rokoch opäť hrať. „A to celý deň a vždy o 14:00 hod. odohrá banícku hymnu. V bani sa vtedy končilo, bola siréna, ktorá oznamovala koniec. Čerpali sme z histórie, a preto sme to dali na 14:00 hod.,“ vysvetlil Burdiga s tým, že aj napriek zlému počasiu bola účasť na otvorení slušná. „Hodnotím to kladne, keďže pri celej oprave sme mali len kladné stanoviská a zastavovali sa tu Rožňavčania, aby si pozreli, ako vznikla nová oddychová zóna,“ povedal na záver primátor mesta.

Obrazom: Slávnostné spustenie obnovenej fontány s baníckym orlojom
56
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM