Peter Simon Správy

FOTO a VIDEO: V Betliari je nachystaná unikátna výstava, lákadlom aj mega mapa!

Boli sme pri tom. Riaditeľ múzea nás previedol po novej výstave o Márii Terézii a ukázal niekoľkometrovú historickú mapu Viedne. Pozrite si fotky a video, ktoré sme si pre vás pripravili.

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO: V Betliari je nachystaná unikátna výstava, lákadlom aj mega mapa!
42
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Facebook

V máji tohto roku uplynulo 300 rokov od narodenia jednej z najvýznamnejších osobností našich dejín – kráľovnej Márie Terézie. SNM – Múzeum Betliar je jediným múzeom na Slovensku, ktoré pripravilo výstavu o panovníčke a jej dobe.

Dôležitá etapa Andrássyovcov

Obdobie vlády Márie Terézie patrí medzi dôležité etapy v histórii Andrássyovcov – obe vetvy rodu získali od kráľovnej grófsky titul a jej členovia boli váženými dvoranmi. Výstava poukazuje na politickú a ekonomickú situáciu v krajine prostredníctvom kariér v 18. storočí žijúcich členov rodu Andrássy: štátneho úradníka a župana Štefana III., vojaka a podnikateľa Karola I. a biskupa Antona Andrássyho. „Od Pragmatickej sankcie cez korunováciu mladej Márie Terézie, Sedemročnú vojnu, umenie a kultúru doby až po deti Márie Terézie je na výstave obsiahnuté v obrysoch všetko, čo je o Márii Terézii potrebné vedieť,“ hovorí kultúrno-propagačná manažérka múzea, Judita Krajčiová.

Výstava bude pre verejnosť prístupná od dnešného dňa od 17:00 hod., kedy sa v priestoroch historického kaštieľa uskutoční narodeninová párty Márie Terézie. Ako sme zistili, nebude chýbať ani torta :)

Najbližšie uvidíte už len na hrade Krásna Hôrka

Ako doplnila Krajčiová, obsah a rozsah výstavy je determinovaný zbierkami Andrássyovcov z hradu Krásna Hôrka a kaštieľa Betliar. Pri tejto príležitosti bolo opäť zreštaurovaných a zakonzervovaných niekoľko desiatok predmetov, ktoré budú v budúcnosti vystavené až na hrade Krásna Hôrka. Unikátna je predovšetkým kolekcia porcelánu, fajansy a skla, k zaujímavým radíme výtvarné diela viažuce sa na osobnosť kráľovnej a aktérov verejného života. „Prvýkrát bude na pôde betliarskeho múzea prezentovaný grófsky armáles Štefana III. Andrássyho zo Štátneho archívu v Levoči či slávne charakterové hlavy významného sochára F. X. Messerschmidta zo SNG v Bratislave,“ spresnila.

Mega mapa Viedne

K najvzácnejším predmetom na výstave patrí unikátna mapa Viedne z roku 1778 od Josefa Daniela Hubera, ktorá bola nedávno nákladne zreštaurovaná. Mapa má rozmery 3,7 × 4,1 m a rezidenciu Márie Terézie zachytáva z vtáčej perspektívy.

„Medzi tie highlighty výstavy samozrejme patrí mapa, je to vlastne meď-rytina, ktorá pochádza z roku 1778. Mapa má obrie rozmery. Preto to bol aj veľmi veľký problém ju vystaviť, nájsť miesto, kde sa táto mapa zmestí. Okrem toho je to práca na veľmi vysokej umeleckej úrovni. Nie je to len obyčajná mapa, je to pohľad na Viedeň z vtáčej perspektívy, čo si vyžaduje veľmi vysokú intelektuálnu vybavenosť autora. Andrássyovci boli veľkými zberateľmi, možnosti ako sa táto mapa dostala do ich zbierok môžu byť rôzne. My dnes nepoznáme úplne presnú odpoveď na to, ako sa mapa k Andrássyovcom dostala, ale jedna z možností je, že pochádza z vena grófky Eleonóry Kaunitz, ktorá bola praneter kancelára Márie Terézie. Eleonóra bola taktiež predposlednou majiteľkou kaštieľa v Betliari,“ doplnil k mape riaditeľ múzea Július Barczi.

Medzi vzácne predmety výstavy patria podľa kurátorky múzea Timey Mátéovej aj insígnie Radu svätého Štefana, ktorý založila samotná Mária Terézia. „Tieto insígnie nám prišli tento týždeň z Maďarského národného múzea v Budapešti pod dozorom kurátorov, ktorí pricestovali so zbierkovými predmetmi. Boli nainštalované a budú tu až do konca výstavy, do 30. apríla 2018,“ dodala Mátéová.

„K výstave je pripravený katalóg so štúdiami a fotografiami vystavených diel. Pre tých, ktorí sa zúčastnia vernisáže je pripravené aj malé prekvapenie – narodeninová torta na počesť 300. narodenín kráľovnej,“ doplnila na záver Judita Krajčiová.

Ako ku každej výstave, aj k tejto sa viaže množstvo pripravovaných sprievodných programov:

  • 27.1.2018 Umenie za doby Márie Terézie (Kurátorský výklad)
  • 17.2.2018 Pre­zentácia zreštaurovanej mapy Viedne
  • 3.3.2018 Nádasdyho pluk a Andrássyovci (Pohľad zblízka)
  • 31.3.2018 Povýšenie grófa Andrássyho do grófskeho stavu (inscenácia s Anikó Vargovou)
  • 14.4.2018 Dvor Márie Terézie (Pohľad zblízka)
  • 28.4.2018 Derniéra výstavy

Pre najmenších návštevníkov výstavy pripravujú vzdelávacie programy

  • Malý svet na veľkom papieri (Mapa Viedne z r. 1878)
  • Baroková grimasa (Umelecké plastiky z obdobia Márie Terézie)
  • Čipka, hodváb, zamat (Módne trendy baroka)
Obrazom: Prvé foto z výstavy o Márii Terézii v Betliari a obrovská mapa Viedne
42
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM