Aktualizované Správy

FOTO a VIDEO: Gemerčania zablokovali Sorošku, na mieste aj Béla Bugár a Árpád Érsek

Gemerčania pripravili tichý protest, ktorým upozornili na zlú dopravnú situáciu na horskom priechode Soroška v okrese Rožňava i v celom regióne. Na mieste aj Predseda strany Most-Híd Béla Bugár a Minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek.

Ilustračný obrázok k článku FOTO a VIDEO: Gemerčania zablokovali Sorošku, na mieste aj Béla Bugár a Árpád Érsek
40
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Video: Peter Simon / Zdroj: Facebook

Tichým protestom dnes popoludní obyvatelia regiónu Gemer na pol hodinu zablokovali premávku na obidvoch stranách horského priechodu Soroška v obciach Lipovník a Jablonov nad Turňou. Chcú tým upozorniť na zlú dopravnú situáciu v regióne a potrebu vybudovania rýchlostnej cesty a tunela.

Ľudí podľa autora petície za výstavbu a spoluorganizátora protestu Petra Marka zarmútilo a nazlostilo stanovisko Útvaru hodnoty za peniaze Ministerstva financií (MF) SR, ktorý neodporučil výstavbu ďalšieho úseku R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou, ktorého súčasťou je i tunel Soroška. Tento projekt nepovažujú za ekonomicky rentabilný a odporúčajú posúdiť možnosť rekonštrukcie a rozšírenia cesty I. triedy s prípadnými stúpacími pruhmi cez Sorošku.

„Chceli sme upozorniť kompetentných na to, že už dosť bolo sľubov. Z tohto dôvodu považujem dnešnú akciu za prvotnú, že skúsme na seba upozorniť z regiónu Gemera, že aj my sme tu, ktorí to chceme mať,“ povedal Marko.

S rozšírením cesty nesúhlasí

Minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek (Most-Híd) s rozšírením súčasnej cesty o dva pruhy nesúhlasí. Rovnako sa nestotožňuje s argumentom, že nezamestnanosť po vybudovaní diaľnice klesne len v takej miere, ako klesala doposiaľ. „Dal som rozhodnutie, že ideme stavať jednu rúru. Podľa našich výpočtov, tá jedna rúra bude stačiť na plynulé zabezpečenie tejto časti na 15 až 20 rokov. Už robia geológiu na tunel, prebiehajú tu nejaké práce. Ak na budúci rok budem v takom stave, že môžem vypísať súťaž, tak v roku 2019 sa môže reálne začať stavať tunel. R2-ku pokračujem, tento rok Lovinobaňu napríklad môžeme tendrovať, na budúci rok sa môže začať stavať. Na ďalší rok mám pripravených päť úsekov na R2-ke, čiže môžu ísť do súťaže, tá trvá približne trištvrte roka,“ uviedol Érsek.

Na proteste aj Bugár

Podľa podpredsedu NR SR a predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára, ktorý sa na proteste zúčastnil, je dostavba R2 cieľom, ktorý je stanovený v programovom vyhlásení vlády. „Ak to niekto spochybňuje, tak samozrejme potom spochybňuje koaličnú zmluvu. Práve preto som na budúci týždeň inicioval stretnutie na úrovni koaličnej rady, lebo si nemyslím, že takým spôsobom sa dá odkazovať cez médiá,“ povedal Bugár.

„Ja netvrdím to, že keď sa R2 postaví, tu sa budú všetci investori hrnúť. Pre nás aj keď tri alebo štyri percentá nezamestnanosti klesnú, nám to veľmi pomôže. Keď sem príde investor, ktorý zamestná len 100, nie 10 000 ľudí, sme šťastní,“ zdôraznil spoluorganizátor protestu a zároveň primátor Rožňavy Pavol Burdiga s tým, že nevylučuje ďalšie protesty.

Obrazom: Gemerčania uzavreli Sorošku!
40
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM