Peter Simon Správy

FOTO a VIDEO: Do celosvetovej kampane sa zapojilo aj naše mesto, veža žiarila na modro

Aj Rožňava sa zaradila medzi mestá, ktoré organizovali celosvetový projekt Rozsvieťme to na modro. Akciu podporilo množstvo Rožňavčanov. Pozrite si foto a video z podujatia.

Zdroj: Dnes24.sk

Ako informoval organizátor podujatia, Igor Lada, Slovensko sa tiež pripája k celosvetovej kampani „Rozsvieťme to na modro“, ktorá vychádza z iniciatívy jednej z najvýznamnejších svetových organizácií Autism Speaks. Druhý apríl bol rezolúciou Organizácie Spojených Národov prijatý ako Svetový deň povedomia o autizme.

Lada spresnil, že cieľom kampane je zvýšiť povedomie o autizme, informovať a pritiahnuť pozornosť širokej verejnosti na problematiku autizmu s cieľom uľahčiť existenciu rodín s autistickým členom v našej spoločnosti a ich akceptáciu, vytvoriť im podmienky pre zmysluplný život. „Na podporu autistom a ich blízkym ako prejav úcty k tejto vývinovej poruche sa 2. apríla mnohí ľudia obliekli do modrého oblečenia, symbolicky zapálili modré svetielka, významné budovy a stavby po celom svete sa rozžiarili na modro. Táto farba je symbolom komunikácie,“ do­dal.

Pozrite si v našej galérii fotky a videozostrih z akcie na Námestí baníkov v Rožňave, v rámci projektu Rozsvieťme to na modro.

Už po štvrtýkrát aj Rožňava a Rožňavčania vzdávali hold ľuďom s týmto zdravotným postihnutím. V utorok, 2. apríla po 19:00 hod. organizátori Spojená škola internátna, Občianske združenie REHAMENTA, Základná umelecká škola, Mesto Rožňava a Obchodná akadémia privítali na Námestí baníkov množstvo priaznivcov. Tí sa dozvedeli dôležité informácie o danej chorobe a živote s autistom, okrem toho mali možnosť prispieť do zbierky. Žiačky ZUŠ zatancovali modrý tanec, vypúšťali sa modré balóny.

Následne sa už Rožňavčanom naskytol unikátny pohľad na modrú strážnu vežu z ktorej do výšky stúpal aj modrý dym.

„Autizmus je celoživotná porucha vývinu, ktorú charakterizujú nedostatky v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Tieto problémy sú spojené s poruchami verbálnej reči a majú za následok, že autisti sa dlhé desaťročia nachádzali na okraji spoločnosti. Osoby trpiace autizmom potrebujú špeciálne vzdelávanie a starostlivú celoživotnú výchovu. Táto porucha uzatvára jedinca v jeho vlastnom svete, pričom mu sťažuje schopnosť hrať sa, vnímať a chápať bežné vnemy. Kvôli chýbajúcej predstavivosti sa jednotlivci s autizmom venujú limitovanému množstvu stereotypných činností,“ uvádza odborná literatúra.

Obrazom: Rozsvieťme to na modro v Rožňave
26
Galéria
Zdroj: Tibor Takáč
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM