Peter Simon Správy

Folklórny večer v GOS-ke priblížil svadobné zvyky z Gemera, FOTO

Prvý tohtoročný folklórny večer v Dome tradičnej kultúry Gemera ponúkol svojim návštevníkom svadobné zvyky z Honiec v podaní folklórnej skupiny Genšenky.

Ilustračný obrázok k článku Folklórny večer v GOS-ke priblížil svadobné zvyky z Gemera, FOTO
24
Galéria
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko

Projekt U nás taká obyčaj v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave pokračuje aj v novom roku.

Priaznivci folklórnych večerov sa môžu tešiť na nové programy folklórnych kolektívov viažuce sa k rodinným, kalendárnym či pracovným zvykom na Gemeri. „Je obdobie fašiangov, ale okrem bálov a zabíjačiek, sa v minulosti počas tohto obdobia konalo najviac svadieb, preto sme túto tému zaradili ako prvú v tomto roku,“ uviedla Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Podujatie sa uskutočnilo v stredu, 6. februára 2019. Folklórna skupina Genšenky z Honiec prítomných zoznámila so svadobnými zvykmi v Genšu.

Tie patria medzi najkrajšie a najrozmanitejšie. Má ich vo svojom repertoári takmer každá folklórna skupina a je predpoklad, že sa zachovajú pre ďalšie generácie. Folklórna skupina Genšenky vychádza z miestnych tradícií, oživuje ich a uvádza na vystúpeniach pri rôznych príležitostiach, niektoré uviedla v televíznej relácii Kapura. „V Honciach bolo zvykom pred svadbou trepať hrnky pod oknami nevesty, robili sa gágoríky, nosili sa, alebo vozili periny od nevesty k ženíchovi, ale i ďalšie obyčaje, ktoré sme uviedli v našom programe,“ doplnila Mária Lukáčová, vedúca folklórnej skupiny.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Obrazom: Svadobné zvyky z Honiec v podaní folklórnej skupiny Genšenky
24
Galéria
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM