Peter Simon Kultúra

Folklórne kolektívy z okresu nahrali vianočné CD: Vychutnajte si pravé gemerské sviatky

Gubajka je jednou z najznámejších živých tradícií v hornom Gemeri a do dnešných čias sa zachovala vďaka folklórnej skupine Stromíš. Tá sa takmer päťdesiat rokov venuje oživovaniu a uchovávaniu starých vlachovských zvykov.

Ilustračný obrázok k článku Folklórne kolektívy z okresu nahrali vianočné CD: Vychutnajte si pravé gemerské sviatky
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Vo Vlachove sa gubajka stala neoddeliteľnou súčasťou každoročných vianočných sviatkov a rok čo rok priláka množstvo návštevníkov aj zo širokého okolia.

„Vlachovskú gubajku pustíme aj do nášho Domu tradičnej kultúry Gemera v Rožňave, v rámci projektu U nás taká obyčaj. V stredu 16. decembra o 18:00 hod., bude teda u nás vládnuť sviatočná, predvianočná atmosféra osladená tradičnými vlachovskými koláčmi,“ spresnila Mária Ferenczová.

Ako ďalej prezradila, súčasťou tohto vianočného folklórneho večera bude aj krstenie CD nosiča „Vianoce na Gemeri“, ktorý v októbri nahrávali folklórne kolektívy z nášho okresu, spolu s ľudovou hudbou Ondreja Hlaváča. „Veríme že toto vianočné CD prinesie všetkým správnu sviatočnú náladu gemerských Vianoc,“ doplnila Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM