Správy

Finančná injekcia pre pamiatky na Gemeri: Tieto sa jej dočkali

Financie venovali napríklad na reštaurovanie interiéru kostola, inštaláciu oltára, ale aj na obnovu strechy svätostánku.

Ilustračný obrázok k článku Finančná injekcia pre pamiatky na Gemeri: Tieto sa jej dočkali
Zdroj: OZ Gotická cesta

Obnovu šiestich pamiatok v regióne Gemer sumou 2416 eur podporilo vlani občianske združenie (OZ) Gotická cesta vďaka príspevkom, ktoré mu venovali dobrovoľníci vo forme dvoch percent z daní. OZ o tom informuje na svojej internetovej stránke gotickacesta.sk.

„V tomto projekte pomáhame gemerským farnostiam vykrytím povinnej spoluúčasti pri dotáciách z ministerstva kultúry z programu Obnovme si svoj dom. Aj keď totiž majiteľ pamiatky uspeje pri žiadosti o podporu, musí z vlastných zdrojov zaplatiť povinnú spoluúčasť. To je často pre malé farnosti na Gemeri veľký problém,“ objasnilo OZ Gotická cesta.

Ako jeho členovia dodali, financie aj tento rok vložili do partnerského projektu ich OZ a Stredoeurópskej nadácie s názvom Vlastník v núdzi – pamiatka v ohrození.

„Nadácia prispela sumou 2140 eur. Spoločne sme tak podporili šesť pamiatkových obnov celkovou sumou 4556 eur, čo je historicky najviac,“ podotklo združenie.

Financie konkrétne venovali na reštaurovanie interiéru kostola v Henckovciach, inštaláciu oltára v chráme v Koceľovciach, reštaurovanie mortuária v kostole v Ochtinej, ale aj na obnovu strechy svätostánku v Ratkovej, výmenu krytiny na kostolnej veži v Slavci a opravu strechy bočnej lode chrámu v Štítniku.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM