Peter Simon Rôzne

Festival Most úsmevov v Rožňave: Na javisku sa prezentujú hendikepovaní divadelníci

Prehliadku dramatickej tvorivosti klientov domovov sociálnych služieb ponúka festival Most úsmevov v Mestskom divadle Actores. Na 13. ročníku podujatia sa zúčastňuje 16 kolektívov z troch krajov, ktoré sa predstavujú v rôznych žánroch dramatickej tvorby.

Ilustračný obrázok k článku Festival Most úsmevov v Rožňave: Na javisku sa prezentujú hendikepovaní divadelníci
Zdroj: Dnes24.sk

Na prehliadke, ktorá sa konala dnes v divadle Actores Rožňava sa zúčastnilo 16 kolektívov z troch krajov, ktoré sa predstavujú v rôznych žánroch dramatickej tvorby – básnickej a prozaickej, činohre, spevohre, tanci, balete či pantomíme. Informovala o tom hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Bobriková.

Most úsmevov chce ukázať, že ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím majú možnosti, schopnosti, talent, tvorivosť a iniciatívu. Zároveň chce upozorniť na prácu zamestnancov týchto zariadeniach. „Náš cieľ je stále ten istý – budovanie sebadôvery a sebavedomia klientov prostredníctvom divadla. Arteterapia a muzikoterapia má v zariadeniach sociálnych služieb svoje výrazné miesto, divadlo im dáva zmysel a cieľ. Tí, čo roky účinkujú v divadelných súboroch, formujú sa ako osobnosti. Vystupovanie na verejnosti im už nerobí problémy,“ hovorí vedúca odboru sociálnych vecí a zdravotníctva Úradu KSK Zuzana Jusková.

Festival podľa nej vyjadruje posolstvo hendikepovaných ľudí celej spoločnosti, že majú rovnaké záujmy, sny, inšpirácie či predstavy o svojej realizácii a ostatným chcú ukázať, čo dokážu. „Ak aj sú o niečo ochudobnení, v niečom inom sú bohatší. Všetky akcie, ktoré regionálna samospráva robí v spolupráci a pre klientov zariadení sociálnych služieb, sú spojené s týmto úmyslom,“ dodala Jusková.

Festival najprv začínal so zariadeniami KSK a ich mladými klientmi, postupne sa rozšíril aj o dospelých klientov, o zariadenia neverejných poskytovateľov, ako aj zariadenia z iných krajov. Tohtoročné podujatie so začiatkom o 9:00 hod. zahŕňalo 12 kolektívov z Košického kraja a po dva kolektívy z Banskobystrického a Žilinského kraja. Pripravil ho odbor sociálnych vecí a zdravotníctva KSK v spolupráci s domovmi sociálnych služieb Jasanima a Subsidium Rožňava a Domko Košice pod záštitou predsedu KSK Zdenka Trebuľu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM