Iné športy Šport

Fantastická správa z Pekingu: Máme prvé ZLATO! Farkašová na svahu excelovala

Slovenská reprezentantka v lyžovaní Henrieta Farkašová s navádzačom Martinon Motykom získali na zimných paralympijských hrách v Pekingu zlato v sobotňajšom zjazde zrakovo znevýhodnených žien.

Ilustračný obrázok k článku Fantastická správa z Pekingu: Máme prvé ZLATO! Farkašová na svahu excelovala
Zdroj: TASR/SPV/Roman Benický

Ďalšia slovenská reprezentantka Alexandra Rexová skončila štvrtá.

S prehľadom

Pre Slovensko je to v Pekingu prvá zlatá medaila, pre Farkašovú už trinásta paralympijská, z toho jubilejná desiata zlatá. Víťazka a obhajkyňa zlata z Pjongčangu na druhé miesto odsunula so stratou 2,25 sekundy Číňanku Žu, tretia skončila Britka Knightová (+3,70). Rexová za krajankou zaostala o vyše 5 sekúnd.

Zlatí lyžiari

Slovensko má zo zimných paralympiád na konte už 56 medailí (16 zlatých, 21 strieborných, 19 bronzových), až 52 z nich si vybojovalo v paraalpskom lyžovaní. V Číne obhajuje 11 medailí, z toho šesť zlatých. O všetky sa pred štyrmi rokmi v Pjongčangu postarali práve paraalpskí lyžiari. Farkašová sa so štyrmi zlatými a jednou striebornou medailou stala najúspešnejšou účastníčkou Hier, čo dokázala ako vôbec prvá Slovenka.

Cítila som napätie na štarte, celú jazdu sa mi chveli nohy. Doteraz sa trasiem. Keď som počula výsledný čas v cieli, tušila som, že by to mohlo stačiť aj na víťazstvo. Po tom všetkom, čo som prežila uplynulé roky to bolo ešte emotívnejšie, než pri zlatom úspechu v Pjongčangu,“ citoval web Slovenského paralympijského výboru (SPV) víťazku, ktorá na prvú súťaž v paraalpských disciplínach nastupovala v pozícii jednej z hlavných favoritiek.

Na margo jubilejnej desiatej zlatej paralympijskej medaily dodala: „Pripomínali mi to viacerí, no vôbec som na to nemyslela. Lyžovanie milujem. Od sedemnástich rokov, keď som s ním začínala, je to láska na prvý pohľad.

Chýbali sekundy

Ešte len 16-ročná Alexandra Rexová mala pri svojej paralympijskej premiére štartové číslo tri. Na stupne víťazov jej však chýbali necelé dve sekundy. „Na prvý štart v disciplíne, ktorú sme trénovali najmenej je to skvelý výsledok,“ povedal tréner Martin Makovník, ktorý zaskočil na svahu za pôvodnú navádzačku Evu Trajčíkovú. Tá prišla do dejiska hier neskôr kvôli covidovým testom.

Ani v súťaži zrakovo znevýhodnených mužov nemali slovenskí reprezentanti k medailovým stupňom víťazov ďaleko. Miroslav Haraus s navádzačom Marošom Hudíkom skončil štvrtý a Jakub Krako za chrbtom Branislava Brozmana na piatom mieste. „Tesne pred druhým medzičasom som pretočil lyže a stratil rýchlosť,“ opísal svoju chybu Krako. „Možno som mohol ešte viac riskovať, no pre nás nevidiacich je zjazdovka priúzka,“ zhodnotil svoj výkon Haraus.

Výsledky:

Zjazd zrakovo znevýhodnených – ženy: 1. Henrieta FARKAŠOVÁ/Martin MOTYKA (SR) 1:19,50 min, 2. Ta-čching Žu/Chan-chan Jen (Čína) +2,25 s, 3. Millie Knightová/Brett Wild (V.Brit.) +3,7, 4. Alexandra REXOVÁ/Martin Makovník (SR) +5,63

Zjazd zrakovo znevýhodnených – muži: 1. Johanes Aigner/Matteo Fleishmann (Rak.) 1:13,45, 2. Mac Marxouc /Tristan Rodgers (Kan.) +0,36, 3. Hyacinthe Deleplace/Valentin Giraud-Moine (Fr.) +0,65, 4. Miroslav HARAUS/Maroš HUDÍK (SR) +2,56, 5. Jakub KRAKO/Branislav BROZMAN (SR) +2,64

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM