Stanislav Černák Rôzne

Extrémne počasie dalo zabrať aj alergikom: Vo vzduchu namerali vysoké hladiny alergénov

Vďaka výkyvom počasia boli namerané v ovzduší vysoké hladiny alergénov, ktoré netešia alergikov. Časom sa budú tieto hodnoty ešte zvyšovať.

Ilustračný obrázok k článku Extrémne počasie dalo zabrať aj alergikom: Vo vzduchu namerali vysoké hladiny alergénov
Foto: Stanislav Černák

Extrémne výkyvy počasia, ktoré nás sprevádzajú v posledných dňoch dávajú zabrať každému z nás, no najviac alergikom. „Najmä začiatkom týždňa boli namerané vysoké až veľmi vysoké hladiny alergénov v ovzduší,“ ozrejmila vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici RNDr. Janka Lafférsová.

Vysoké hladiny peľu

Najvyššie hladiny dosahoval peľ jelše a to najmä v Banskej Bystrici, Bratislave a Trnave. Druhým výrazným jarným alergénom je peľ liesky, ten dosahoval najvyššiu hladinu najmä na strednom a východnom Slovensku. „Najvyššie koncentrácie peľu liesky boli namerané v Banskej Bystrici,“ povedala Lafférsová. Výrazne stúpli aj hladiny peľu drevín z čeľadí cyprusovitých a tisovitých.

Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval v nižších koncentráciách aj peľ topoľov a vŕb. Medzi spórami húb – plesní, dominovali v ovzduší na celom území Slovenska spóry rodu Cladospórium, väčšinou však stále v nižších až stredných koncentráciách.

Očakávaný vývoj

Prognóza na tento týždeň hovorí, že peľová sezóna jelše a liesky bude pokračovať na celom území Slovenska, pričom s výraznejším nárastom ich peľu v ovzduší možno ešte rátať najmä na strednom, severnom a východnom Slovensku.

„Postupne sa budú na celom území zvyšovať aj hladiny peľu drevín zo skupiny cyprusovitých a tisovitých i brestu, topoľov a vŕb. Avšak počas dní, kedy bude výrazne chladnejšie a bude pršať nedosiahnu hladiny peľu významené hodnoty,“ zakončila hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM