Radka Deckerová Krimi

Dopravná nehodovosť na území Košického kraja v roku 2012

Prinášame vám štatistiky dopravnej nehodovosti v Košickom kraji za rok 2012, ktorý je porovnaný s rokom 2011.

Dopravná nehodovosť

V roku 2012 bolo na území Košického kraja zaevidovaných celkom 1.671 dopravných nehôd, čo je o 129 menej ako v roku 2011. Pokles bol zaznamenaný vo všetkých sledovaných ukazovateľoch – usmrtené osoby, ťažko zranené osoby, ľahko zranené osoby i hmotná škoda.

Pri dopravných nehodách bolo usmrtených 38 osôb, čo je v porovnaní s rokom 2011 pokles o 13 osôb. Ťažko zranených bolo 178 osôb (o 23 menej) a ľahko zranených 833 osôb (o 71 menej ako v minulom roku).

Zavinenie dopravných nehôd

Takmer 85 % z celkového počtu dopravných nehôd zavinili vodiči motorových vozidiel, ktorí v roku 2012 spôsobili 1.420 dopravných nehôd. Chodci mali účasť na 182 dopravných nehodách (-7), čo predstavuje takmer 11 % z celkového počtu dopravných nehôd. Z celkového počtu dopravných nehôd chodcov, zavinili samotní chodci 89 nehôd, čo je o 14 nehôd viac ako v roku 2011.

Pri dopravných nehodách s účasťou chodca bolo usmrtených 8 osôb (o 7 osôb menej). V nehodovosti chodcov–dospelých osôb často asistuje alkohol. Chodci pod vplyvom alkoholu zavinili 17 dopravných nehôd (nárast o 13). Vodiči nemotorových vozidiel zavinili 71 nehôd (nárast o 32).

Najčastejšie príčiny dopravných nehôd:

  1. Porušenie povinností vodiča 623 (43,8 %)
  2. Nedovolená rýchlosť jazdy 236 (16,6 %)
  3. Nesprávne otáčanie a cúvanie 109 (7,7 %)
  4. Porušenie povinností účastníka cestnej premávky 106 (6,7 %)
  5. Porušenie osobitných ustanovení o chodcoch 100 (7,0 %)

Medzi najčastejšie príčiny dopravných nehôd patrí porušenie základných povinností, ktoré zahŕňa najmä tieto dopravné priestupky: neprispôsobenie správania sa povahe a stavu vozovky, nevenovanie sa vedeniu vozidla, bezohľadné a agresívne správanie sa v cestnej premávke. Druhou najčastejšou príčinou je neprimeraná rýchlosť, pri ktorej dochádza pravidelne k ťažkým následkom na zdraví.

Časové rozloženie dopravných nehôd

Najviac dopravných nehôd sa v Košickom kraji stalo v piatok (277) a najmenej v nedeľu (185). Čo sa týka času nehody, k týmto najčastejšie dochádza medzi 16,00 – 20,00 hod. Podľa mesiacov bolo najviac nehôd v novembri a najmenej vo februári.

Nehodové úseky v Košickom kraji (od 1. 10. 2011 do 31.3.2012)

Medzi nich patria 2 úseky cesty v Košiciach (križovatka ulíc Tr. SNP – Toryská– na tomto úseku došlo k 6 nehodám , rýchlostná cesta R2 od križovatky Južné nábrežie – Teplárenská ulica po križovatku Južné nábrežie – Jazerná ulica ( 5 nehôd) , nasleduje horský priechod Soroška v klesaní pred obcou Jablonov nad Turňou v smere do Košíc v Rožňavskom okrese – 6 nehôd. Okresy Košice okolie, Spišská Nová Ves, Trebišov a Michalovce neevidujú úsek cestnej siete, ktorý by vyhovoval hodnotiacim kritériám nehodového úseku.

Alkohol za volantom

Alkohol za volantom jej jednou z častých príčin dopravných nehôd. Obeťami sú nielen samotní vodiči, ale aj ich spolujazdci, či nevinní chodci a cyklisti. V minulom roku došlo na území Košického kraja k 296 (o 16 menej) dopravným nehodám pod vplyvom alkoholu, pri ktorých boli usmrtené 4 osoby (-4), 22 osôb sa zranilo ľahko (+1) a 110 osôb utrpelo ľahké zranenia (+1).

Pod vplyvom alkoholu zavinili vodiči 257 (o 30 menej) dopravných nehôd, vodiči nemotorového vozidla 16 (o 7 viac) a chodci zavinili 17 nehôd (o 3 viac). Od novembra 2011 je jazda pod vplyvom alkoholu nad jedno promile alebo odmietnutie vyšetrenia na jeho zistenie trestným činom ohrozenie pod vplyvom návykovej látky, za čo vodičom hrozí až ročné väzenie. Polícia v Košickom kraji v dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky v minulom roku odhalila 962 prípadov opitých vodičov s hladinou nad jedno promile.

Zhodnotenie dopravno-bezpečnostnej situácie

Aj napriek zníženiu celkového počtu dopravných nehôd a ich následkov, teda počtu ťažko, ľahko zranených a usmrtených osôb, ako aj zníženiu celkovej hmotnej škody, polícia nepoľaví v dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky a efektívne zameria výkon služby na príčiny vzniku dopravných nehôd a tiež na miesta a úseky, kde dochádza pri dopravných nehodách k ťažkým zraneniam a usmrteniam osôb. Evidujeme nárast dopravných nehôd, ktoré zavinili chodci pod vplyvom alkoholu a tiež nárast zistenia alkoholu u vinníkov nehôd v okrese Trebišov, Rožňava a Gelnica, kde zameriame svoju pozornosť.

Chodci sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky, preto im budeme aj tento rok venovať zvýšenú pozornosť, aby sme znižovali nehodovosť a úmrtnosť na cestách. Evidujeme nárast dopravných nehôd chodcov, ktoré zavinili samotní chodci. Pripravujeme v tomto roku preventívne a dopravno-bezpečnostné akcie zamerané na chodcov. Okrem iného sa zameriame na ochranu školskej mládeže pri priechodoch pre chodcov na cestách v okolí škôl, na dodržiavanie povinností vodičov voči chodcom i chodcami samotnými. Prijmeme opatrenia na začiatku prázdnin, počas víkendov a v letnom období.

Pozn. údaje v zátvorke sú za rok 2011 pre porovnanie.

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM