Peter Simon Správy

Dôležité rokovanie v Rožňave: Hlavnou témou bola výstavba R2

V Kongresovej sále historickej Radnice sa uskutočnilo pracovné stretnutie k výstavbe rýchlostnej komunikácie R2. Pozvaní boli primátori a starostovia.

Ilustračný obrázok k článku Dôležité rokovanie v Rožňave: Hlavnou témou bola výstavba R2
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Na pracovnom stretnutí, ktoré sa uskutočnilo v Rožňave sa stretli zástupcovia miest a obcí z nášho okolia, ktorích sa dotknutá stavba priamo, alebo nepriamo týka. Rokovanie sa konalo za účasti štátneho tajomníka Ministerstva dopravy SR Árpáda Érseka a zástupcov Národnej diaľničnej spoločnosti.

Účelom stretnutia bolo podľa slov primátora Rožňavy Pavla Burdigu získanie nových informácií ohľadom výstavby rýchlostnej komunikácie R2, ktorá sa má tiahnuť cez naše územie. „Od posledného stretnutia už prešiel nejaký čas a ako vieme, medzi tým boli aj voľby a na niektorých postoch sa vymenili ľudia. Bolo dôležité získať informácie, čo sa od tej doby už zmenilo a na čom sa pracuje, v akom štádiu sú povolenia, ale aj samotné projektové dokumentácie,“ hovorí Burdiga.

Samotný primátor Rožňavy je z účasti zástupcov miest a obcí, ktorí sa zišli v hojnom počte potešený. „Som rád, že starostovia sa o túto výstavbu takto zaujímajú,“ dodal primátor Rožňavy.

Namiesto tunela rozšírenie cesty

Ako informoval Pavol Burdiga, na stretnutí odznela novinka, ktorá sa však starostom nepáčila. „Odznela tu nová vec, ktorá hovorí o tom, že by nemal byť ten tunel, ale nejaké rozšírenie už pôvodnej cesty, ktorá teraz vedie cez Sorošku, ale s tým určite nesúhlasíme. Ten tunel bude bezpečnejší a nenaruší ani rezerváciu, ktorá sa v miestnej oblasti nachádza. Projekty sú už rozbehnuté. Keby sa mala riešiť daná cesta, opäť by sa od začiatku začali všetky tie papierovačky a to by sme museli zas len čakať,“ spresnil primátor mesta Pavol Burdiga.

„Nie, že by tunel nebol. Ten sa projektuje, no my hľadáme rýchlejšie riešenie, kým sa ten tunel vybuduje. Dané rozšírenie cesty, by však určite prinieslo rýchlejšiu alternatívu a budeme aj túto možnosť skúmať. Tunel Soroška je v projekcii a robí sa na ňom. Som rád, že došlo toľko starostov. Tento región cestu určite potrebuje. Terajšia vláda má tento región pod drobnohľadom, samozrejme vo vládnom vyhlásení je aj komunikácia R2 zaradená do priorít,“ uviedol pre náš web štátny tajomník Ministerstva dopravy SR Árpád Érsek.

Poukázal na zdĺhavé riešene

Starosta obce Jablonov nad Turňou, Slavomír Zubriczky však v diskusii zdôraznil fakt zdĺhavého riešenia celej výstavby. „To je nepredstaviteľné, aby sme my ako starostovia robili verejné obstarávania rok, dva alebo tri. Jednoducho na Slovensku je to generálny problém. Ďalej som poukázal aj na nevysporiadanosť pozemkov. Vybudovanie tunela by určite pomohlo celému regiónu a cestovného ruchu. Soroška je nebezpečný úsek, a návrh Érseka je z môjho pohľadu úplne neefektívny a neriešiteľný. Nič nového som sa nedozvedel a som z toho smutný. Celé to stagnuje a veci smerujú tam, kde nemajú a rieši sa to, ako sa to nedá. Skôr by sme mali riešiť presný opak. Jednoducho ja som absolútne nespokojný s týmto posledným stretnutím,“ povedal Zubriczky.

Obrazom: Pracovné stretnutie k výstavbe rýchlostnej komunikácie R2
15
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM