Správy

Dobšinský kopec tento rok nebude: Tu je kompletné vyjadrenie k zrušeniu prestížnej súťaže

Po smutnej správe o zrušení celého ročníka Majstrovstiev Európy pretekov automobilov do vrchu v Dobšinej ešte stále žila nádej, že zachránia aspoň štart v Majstrovstvách Slovenska. Teraz je však všetko inak.

Ilustračný obrázok k článku Dobšinský kopec tento rok nebude: Tu je kompletné vyjadrenie k zrušeniu prestížnej súťaže
Zdroj: Dnes24.sk

Žiaľ, aj táto posledná nádej sa však v závere júla definitívne rozplynula. Organizačný výbor Dobšinského kopca smutne potvrdil, že tohtoročné preteky museli definitívne zrušiť. „Myslím, že s čistým svedomím môžem povedať, že až do poslednej chvíle sme robili všetko, čo sa dalo, aby sme neprerušili šnúru tohto každoročného úspešného podujatia,“ vraví so smútkom v hlase riaditeľ pretekov, Marcel Kollárik a dodal, že v živote sú však okolnosti, ktoré sa nedajú brať na ľahkú váhu a musíme ich prijať, či sa nám to páči, alebo nie.

Neľahká úloha, preteky chceli zachrániť

Rozhodnutie o zrušení pretekov bolo spoločným rozhodnutím Organizačného výboru DK a mesta Dobšiná. „Cítime, že máme mnoho fanúšikov, ktorí nám roky držia palce a pomáhajú. My si to veľmi vážime a aj preto považujeme za povinnosť aspoň stručne informovať a vysvetliť dôvody nášho rozhodnutia,“ pokračuje Marcel Kollárik, ktorý sa ujal tejto neľahkej úlohy.

„Po júnovej tlačovej správe, kde sme stále deklarovali snahu zachrániť preteky, hoci aj keď už nie vo forme Majstrovstiev Európy, sa nám ponúkali zaujímavé alternatívy s usporiadaním slovenského, respektíve spoločného českého, či poľského „majstráku“. Našou snahou bolo uskutočniť náhradné podujatie. Technicky sme na to pripravení a zvládli by sme to zabezpečiť aj po ľudskej stránke. Z toho vyplynulo rozhodnutie o náhradnom septembrovom termíne. Neustále sme pritom komunikovali s prezidentom SAMŠ-u, aj s predsedom našej kopcovej komisie a zvažovali možnosti. Organizačný výbor DK pritom veľmi zodpovedne prehodnocoval všetky pre a proti. Keď sme si to napokon naukladali na pomyselnú misku váh, vyšlo nám jednoznačné rozhodnutie,“ doplnil.

Financie aj strach z korony

„Aspoň v skratke sa teda pokúsim vysvetliť základné činitele, ktoré mali rozhodujúci vplyv na zrušenie pretekov. Začnime financiami. Detailne sme si rozobrali a porovnali rozpočty konania európskych pretekov a národných pretekov. Z hľadiska organizačno-bezpečnostného zabezpečenia tie rozdiely neboli veľké. Veľa by sme však neušetrili. Za určitých okolností by sme to azda finančne aj utiahli, no hrozilo nám, že by sme sa finančne vyčerpali a ohrozili tak budúcoročný rozpočet pre konanie ME. Tomu sme sa rozhodne chceli vyhnúť,“ hovorí Kollárik.

Ako doplnil, problém sa ukázal aj v ľudských zdrojoch. „Z dôvodu hrozby koronavírusu niektorí ľudia odmietli spoluprácu. Je to prirodzená reakcia na dianie okolo nás a plne ju chápem. To sa nedá nikomu vytknúť. Nikto z nás dnes nedokáže odhadnúť situáciu a povestný semafor naďalej varovne bliká. Zaradenie českého, či poľského spoločného podujatia je preto minimálne odvážna záležitosť,“ spresňuje.

Zásadnou vecou, ktorá jednoznačne ovplyvnila ich rozhodnutie bola samospráva. Po zrelej debate s primátorom, kedy si modelovali viaceré situácie a brali do úvahy aj skúsenosti a argumenty ostatných organizátorov, to tlmočili aj prezidentovi SAMŠ-u a predsedovi kopcovej komisie.

„Na našom stretnutí v Bánovciach bolo jednoznačne formulované, že najväčší problém je zatiaľ so samosprávami. Potvrdzuje sa, že poslanci aj obyvateľstvo sa obáva toho, že sem dôjdu zahraniční pretekári, mechanici, či diváci a hrozí takto možný prenos koronavírusu. To by mohlo spôsobiť vznik ohniska nákazy a to si dnes rozhodne nikto neželá. Z toho titulu sme veľmi obozretní aj my. Báli sme sa ísť do tohoto rizika, že by sme vystavili tejto hrozbe našich obyvateľov. Po týchto úvahách a diskusiách nakoniec bolo prijaté stanovisko mesta s ktorým súhlasil aj Organizačný výbor. Bolo to spoločné rozhodnutie a znamenalo definitívne zrušenie pretekov na Dobšinskom kopci v roku 2020,“ uvádza.

Trať by sa radikálne skrátila a vyžaduje si opravu

„Pre úplnosť musím ešte dodať, že jednou z rozhodujúcich okolností bol aj stav trate. Kvôli tomu sme už vlani museli skrátiť trať a jej stav sa za ďalší rok ešte zhoršil a vyžaduje si opravu. Už v prípade konania pretekov v septembrovom termíne sme zvažovali ďalšie skrátenie, čím by sa cieľ posunul hneď za Podkovou. Darmo, či by sa to už niekomu páčilo, či nie, tak v prvom rade je najdôležitejšia bezpečnosť. My sme už označili všetky úseky, kde je potrebný zásah cestárov. Lenže povedzme si rovno, aj v prípade, že Slovenskej správe ciest by sa podarilo tieto úseky opraviť, tak nemáme garanciu, že by vydržali v dobrom stave až do budúceho roka, cez zimu. Takto by sme znova ohrozili aj budúcoročné preteky, keďže vieme v akom stave sú slovenské cesty a mohol by vzniknúť väčší problém presunúť znova techniku na opravu nášho kopca. Neviem, či by sme to dokázali zabezpečiť každý rok. Nechceme sa však na nič vyhovárať. Myslím si, že by sme to nejako vyriešili, ale aj toto sme museli vziať do úvahy,“ informuje.

Preteky by sa budúci rok mali konať

„Toľko na vysvetlenie nášho rozhodnutia zrušiť tohtoročné preteky. Na záver mi však ešte dovoľte povedať, že nás všetkých veľmi mrzí, ak sme zrušením konania tohtoročných pretekov na Dobšinskom kopci niekoho sklamali. Žiaľ, prinútili nás k tomu okolnosti. Bezpečnosť a zdravie sú na prvom mieste pre nás všetkých. Za celý Organizačný výbor sa vám však chcem poďakovať za vašu podporu a pochopenie. Prosím, zostaňte nám naďalej verní a spoločne si držme palce, aby sme sa na našich pretekoch stretli už v nasledujúcom roku 2021,“ dodal na záver Marcel Kollárik.

Rozhovor s riaditeľom pretekov, Marcelom Kollárikom, spracoval Ľuboš Kašický.

Zdroj: dobsinskykopec

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM