Peter Simon Správy

Dobšinský kopec 2016 ovládli Taliani: Najrýchlejší Slovák Drotár, FOTO

Preteky sa skončili. Poďme sa spoločne pozrieť, komu sa darilo viac a komu menej. Okrem kompletných výsledkov aj stovka fotografií súťažných vozidiel a pretekárov v galérii :)

Ilustračný obrázok k článku Dobšinský kopec 2016 ovládli Taliani: Najrýchlejší Slovák Drotár, FOTO
Zdroj: Dobšinský kopec 2016

V druhej súťažnej jazde XXXIII. ročníka pretekov automobilov do vrchu na Dobšinskom kopci, ktorý sa už po piatykrát jazdil ako prestížny podnik Majstrovstiev Európy sa zrodilo nečakané prekvapenie. Dobšinátora Simoneho Faggioliho (Norma M20) porazil o neuveriteľné dve tisíciny sekundy jeho mladší krajan Paride Macario (Osella FA30). Tie však v žiadnom prípade nemohli stačiť na celkové víťazstvo, ktoré si pri svojom štvrtom dobšinskom štarte po štvrtý raz odváža Faggioli. Až za touto dvojicou skončil na treťom mieste ďalší Talian Christian Merli (Osella FA30). Faggioli si tak upevnil vedúce postavenie v majstrovstvách Európy (EKH) a mieri za ďalším titulom kontinentálneho šampióna.

Drotár svoj fanklub nesklamal

„Najlepším slovenským pretekárom sa v Dobšinej aj v tomto roku stal Prešovčan Igor Drotár, ktorý si s vyliečenou kráskou Fabia R5 už dokonale rozumie a dobšinským víťazstvom si upevnil prvú priečku v priebežnom poradí MSR PAV. Veľmi statočne sa držal Věro Cvrček, ktorý pri svojom debute v Dobšinej držal s Drotárom krok, no v druhej jazde mal technický problém a jazdu len voľne došiel do cieľa s veľkou stratou,“ informuje Ľuboš Kašický z tlačového strediska pretekov a dodal, že očakávaný tesný súboj, keď Cvrček za Drotárom po 1.jazde zaostával iba dve sekundy, sa nakoniec nekonal. Na druhé miesto v MSR PAV sa tak nečakane posunul Michal Žiak (Mitsubishi Lancer) a tretí je Ďodi Béreš, ktorý so svojou formulou Renault 2000 vyhral aj svoju kategóriu. „Tomáš Ondrej (Fabia WRC) zajazdil v druhej jazde približne o dve sekundy pomalší čas a vďaka tomu zostal na štvrtom mieste,“ spresnil Kašický.

Kompletné výsledky ostrých pretekov nájdete TU!

O český majstrák sa nádherne popasovala dvojica Dan Michl (Lotus Elise) a Vladimír Vitver (Audi TT-R DTM). „Michl vyhral prvú jazdu o dve sekundy, no v tej druhej približne o dve sekundy rýchlejší zasa Vitver a v konečnom súčte to znamenalo tesné víťazstvo o 0,717 s. pre Vladimíra Vitvera. Tretí v MČR skončil Marek Rybníček so svojim špeciálnym Fordom WRC Evo,“ upresnil Kašický z tlačového strediska pretekov.

Pozrite si v našej galérii presnú stovku fotografií z nedele, na ktorej sa nájdu pretekári a aj diváci.

Podľa slov Ľuboša Kašického v sledovanej skupine N sa rozhodovalo medzi Talianom Antoninom, štartujúcim pod pseudonymom O Play, a Petrom Jureňom, keď líder priebežného poradia, Srb Nikola Milkovič (všetci traja Mitsubishi) v prvej jazde tesne pred cieľom stratil čas na bariére. Slovák Jureňa bol v druhej jazde o dve sekundy rýchlejší a vďaka tomu sa stal víťazom skupiny N. Víťazom Slovenského kopcového pohára sa stal s prehľadom Jaroslav Dubóczi na Seate Leon.

Dobšiná potvrdila svoju silu, ďalší ročník už pripravujú

To, že sa Dobšinský kopec pevne usadil v európskom šampionáte pretekov automobilov do vrchu nie je v žiadnom prípade náhoda. Piata Európa to dokonale potvrdila. „Neskutočne neprajné počasie celý víkend vytrápilo organizátorov, no húževnatí ľudia z horného Gemera znova ukázali svoju silu a zvládli s bravúrou aj tieto nástrahy. Predpovede síce neboli optimistické, ale nikto neveril, že bude ohrozené celé podujatie. Keď ešte na poludnie stále pršalo, tak to vyzeralo, že sa možno pretekať konať ani nebude. Dážď však postupne ustával a hoci mrholilo a trať bola neustále mokrá, tak sa podmienky zlepšili natoľko, že sa dalo vyštartovať do prvej súťažnej jazdy. Tá sa síce zdržala až o 4,5 hodiny, no až v Taliansku bolo určite počuť, ako všetkým padol balvan zo srdca, že sme mohli odštartovať,“ uviedol Kašický.

Ako dodal, so šťastím sa prvá jazda veľmi nezdržala a tak prišla chvíľa na veľmi vážne druhé rozhodnutie. Odštartovať druhú jazdu aj napriek pokročilej hodine a stále neistému počasiu? Organizátori po konzultácii so súťažiacimi prijali aj toto vážne rozhodnutie a urobili správne. „Odmenou pre tie desiatky ľudí, ktorí sa poctivo podieľali na príprave 33.ročníka bolo, že diváci nakoniec prišli, aj keď v pochopiteľne menšom počte a preteky skončili s nečakaným prekvapením,“ prezradil Ľuboš Kašický z tlačového strediska pretekov.

Dobšinátor Simone Faggioli bol prvýkrát porazený na svojej obľúbenej trati. „Bolo to síce iba v druhej jazde a o neuveriteľné dve desatiny sekundy, ale stalo sa. Aj to môže byť pre suverénneho Taliana motiváciou pre návrat na ďalší rok a pokúsenie sa prekonať znovu traťový rekord. No a pre nás všetkých je to zároveň aj pozvánka na ďalší ročník Dobšinského kopca 2017,“ uviedol na úplný záver Ľuboš Kašický z tlačového strediska DK 2016.

Čítajte tiež: Prvej súťažnej jazde hrozilo zrušenie: Celkový víťaz Faggioli, druhú jazdu vyhral Macario!

Faggioli a ostatní o tréningu: Množstvo vody a náročné podmienky

Obrazom: Dobšinský kopec 2016 - Nedeľa
100
Galéria
Foto: Tuning Foto / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM