Peter Simon Šport

Dobšinská zima očami jazdcov: Drotár, Kukučka aj Bisaha v ROZHOVORE, FOTO a VIDEO

Dobšinskú zimu vyhral Odložilík pred Bisahom a Kukučkom. Aké sú ich pocity?

Ilustračný obrázok k článku Dobšinská zima očami jazdcov: Drotár, Kukučka aj Bisaha v ROZHOVORE, FOTO a VIDEO
30
Galéria
Zdroj: Planeta Rally

V poradí už 15. ročník Dobšinskej zimy, ktorý sa začal štartom prvého vozidla v sobotu 4. februára 2017 o 11:00 hod., sa niesol v pravej zimnej atmosfére. Nechýbalo aj niekoľko kolízií, ktoré však k tomuto športu jednoznačne patria. Celú súťaž organizoval Autoklub EHC Dobšinský kopec v spolupráci s mestom Dobšiná. Tohtoročné podujatie bolo zaradené aj do seriálu Minirally cupu 2017 a voľného Dobšinského pohára.

Ako informoval Ľuboš Kašický, po prvýkrát sa do súťaže štartovalo na štartovacej rampe na námestí v centre mesta, kde bol zároveň tiež cieľ súťaže. Prvýkrát sa Dobšinská zima jazdila tentoraz aj s povinnými jazdnými výkazmi, čo znamenalo presne dodržiavanie časového harmonogramu i kontrol.

Rovnako tak bolo rozhodnuté, že do súťaže budú môcť odštartovať iba vozidlá s bezpečnostným rámom, ktorý doteraz na Dobšinskom pohári povinný nebol. Tento krok posunul podujatie zasa vyššie a bol rozhodne správny. „Na štart sa prihlásilo prakticky sedemdesiat posádok (dokončilo 50), ktoré si jedinú súťaž s povolenými hrotmi na Slovensku dokonale užilo,“ spresnil Kašický.

Oproti vlaňajšiemu jarnému počasiu sa teraz zima nedala zahanbiť a jazdilo sa pekne na snehu. Tri rýchlostné skúšky si posádky zopakovali dvakrát v dvoch sekciách medzi ktorými bol povolený jeden servis.

Medzi najväčších favoritov patril domáci Vlasto Majerčák, ktorý nezaprel rod a po prvej sekcii bezpečne viedol pred Odložilíkom o takmer šesť sekúnd. Lenže na prejazde do servisu prišli technické problémy, ktoré posádku Majerčák – Vejačková, z tímu Janka Liptáka, pripravili o víťazstvo. „Na ceste do servisu po prvej sekcii nám stuhlo servo. Prakticky sa s tým nedalo hýbať. V servise sme sa pokúsili odstrániť poruchu reštartom jednotky. To síce pomohlo, no na trati nám to znova začalo vypadávať. Aj preto sme na Žrebčíne vyleteli z trate. Zostali sme zapichnutí v snehu a naspäť nás museli vytlačiť diváci. Na piatom úseku to ešte polovicu vydržalo, no zvyšok hore som už prešiel len na blikačky. Niečo také sa mi stalo prvýkrát v kariére a je to naozaj veľká fuška takto to odkerovať. Naozaj si neviem predstaviť, že by sme mali dôjsť takto nejakú dlhšiu eresku. No, ale toto sú preteky,“ zhodnotil pilot Vlasto Majerčák.

Kompletný zoznam výsledkov

O víťazstvo sa tak mohli medzi sebou popasovať dve české posádky. Dvojica Odložilík – Tureček vyhrala tri zo šiestich rýchlostných skúšok a zaslúžene sa usadila na čele pred posádkou Bisaha – Hovorka. „Na hrotoch som išiel dnes prvýkrát a veľmi sa mi to páčilo. Trať bola pekná a dvojka v lese aj poriadne ťažká, podľa mňa. Preto obdivujem chlapcov, ktorí to išli na dvojkolkách, že to vôbec prešli,“ radoval sa v cieli víťazný Roman Odložilík.

Na druhom mieste skončila posádka Ondrej Bisaha a Jirko Hovorka, ktorí nás nedávno potešili pekným výsledkom v Monte Carle. „Boli to krásne preteky. Klobúk dolu pred Vlastom Majerčákom, lebo jazdil o triedu inde, než my. A nemyslím si, že to bolo len tým, že dobre pozná trať, ale aj tým štýlom. Išiel krásne. Videl som, ako si vie nachystať auto do zákruty. My s Romanom sme jazdili asi tak na rovnakej úrovni, no bohužiaľ na iných gumách a to rozhodlo. Každopádne to boli krásne preteky a užili sme si to,“ povedal v cieli Ondrej Bisaha.

Na absolútne treťom mieste skončila, ako prvá slovenská, posádka Tomáš Kukučka a Peter Vejačka (Mitsubishi Lancer). „Žrebčín mi veľmi nevyšiel. Po prejazde brodom nám začal vynechávať motor, no potom sme dobiehali čo sa dalo. Naopak Vlčia dolina mi sedí a milujem túto eresku. Typická lesná, úzka rýchlostka na snehu. Tam som išiel, čo to dalo a užil som si to. Snom bolo dostať sa v tejto silnej konkurencii na bedňu, čo sa nakoniec podarilo a sme tomu radi. Peter čítal ako z veľkej knihy a veľký podiel na výsledku má aj on,“ zhodnotil preteky Kukučka.

V pekne obsadenom štartovom poli sme mali ešte Igora Drotára, Tibora Cserhalmiho, či okruhového špecialistu Štofiho Rosinu. Najlepšie z nich sa darilo skúsenej posádke Drotár – Bánoci, ktorá v celkovom poradí skončila na piatom mieste. „Nasadili sme vlastné tempo. Išli sme rýchlo, ale nechceli sme príliš tlačiť na pílu. Skôr sme čakali, či niekto neurobí nejakú chybičku. Piate miesto je pekný výsledok. Vďaka bohu aj za to. My sme sa skvele povozili a sme spokojní,“ povedal v cieli legendárny Prešovčan.

Smolu mal však ďalší prešovský ex-šampión, Tibor Cserhalmi, ktorého nečakane vyradila technická porucha už v úvode súťaže.

Zdroj: autosportfoto.sk

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Obrazom: Dobšinská zima 2017 (1)
30
Galéria
Zdroj: Planeta Rally
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM