Peter Simon Správy

Dobšinčania začali využívať denný stacionár: Polovica kapacity je zaplnená, ďalší klienti v evidencii

Denný stacionár v Dobšinej plno využíva už niekoľko klientov. Okrem voľnočasových činností sa personál zameriava aj na prevenciu závažných ochorení.

Ilustračný obrázok k článku Dobšinčania začali využívať denný stacionár: Polovica kapacity je zaplnená, ďalší klienti v evidencii
Foto: Juraj Karika / Zdroj: Dnes24.sk

Na sklonku decembra 2015 bol v Dobšinej slávnostne otvorený denný stacionár pre seniorov. Do priestorov, v ktorých stacionár sídli investovalo mesto Dobšiná ako vlastník budovy jednorázovo 19 943 eur z odsúhlaseného rozpočtu mesta. Dobšinčania v dennom stacionári trávia svoj voľný čas. Aktivity pre seniorov zahŕňajú rôzne voľnočasové činnosti a to všetko pod odborným dohľadom zdravotníka. Zdá sa, že stacionár navštevujú klienti s radosťou.

„Máme dve opatrovateľky, ktoré sa venujú klientom a poslanie stacionára naplnilo naše očakávania. Momentálne je u nás 15 klientov, no na Mestskom úrade v Dobšinej sa evidujú ďalšie žiadosti. Kapacita nášho zariadenia je maximálne 30 osôb. Zakrátko seniorom v našom zariadení poskytneme možnosť psychologickej a terapeutickej pomoci, tiež plánujeme rôzne prednášky a workshopy zamerané na zručnosť,“ uviedla Iveta Hajzerová, členka Slovenskej komory sociálnych pracovníkov.

Ako dodala, chcú sa predovšetkým zamerať na prevenciu Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby, ktorá často postihuje ľudí vo vyššom veku. „To docielime priamo v rozhovoroch a priamym kontaktom s klientmi, kde stretnutiami s našim personálom, alebo odborníkmi z odboru psychológie môžu byť podchytené už ich ranné štádiá. Naši seniori sú veľmi akční a cieľom je nevnucovať im nami vymyslené aktivity, ale skôr podporiť ich vlastné predstavy o trávení voľného času, kde sa im vynasnažíme všetko zrealizovať,“ dodala Hajzerová z n.o. Krok do cieľa.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM