Správy

Do hodinky autom: Raritné pamiatky neďaleko Rožňavy, ktoré stoja za návštevu, FOTO

Ležia neďaleko Rožňavy a ukrývajú úžasné pamiatky, ktoré mnohí možno nepoznajú. Cesta k nim trvá maximálne hodinu.

Ilustračný obrázok k článku Do hodinky autom: Raritné pamiatky neďaleko Rožňavy, ktoré stoja za návštevu, FOTO
6
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Zabudnutá lokalita

Toľko nečakaných prekvapení a histórie na jednom mieste nenájdete len tak niekde. A nepozná ho takmer nik. Sirk pod názvom Zirk z roku 1350 sa nachádza na rukopise, je uložený v archíve v kaštieli Betliar. V slovenskom jazyku sa vyvinul názov „Sirkovce“. Sirk vznikol podľa názvu „SIRKA“ – „KENKÖ“ (horiaci kameň – po maďarsky). Do okolia obce sa zatúla návštevník asi len náhodou. Napriek tomu v okolí tejto obce sa nachádza mnoho významných historických a architektonických pamiatok viažucich sa k ťažbe železnej rudy, ktorá tu prebiehala v minulosti až do 50-rokov 20. storočia.

V Červeňanoch – časti obce Sirk sa nachádza vysoká pec. Uvidíte ju asi 100 metrov od hlavnej cesty. Bola postavená spolu so železiarňou v rokoch 1870–1874 Hrlicko-tapolcsánskou spoločnosťou a fungovala do roku 1903. Je vysoká takmer 14 metrov.

Sedliacke domy v Háji

V obci Háj sa okrem iného zachovalo aj množstvo pôvodných sedliackych domov. Domy sa vyznačujú najmä vyrezávanými drevenými alebo murovanými stĺpovými podstienkami s pavlačami, vyzdobenými priečeliami a štítmi s bohatou ornamentálnou výzdobou. Steny domov sa tu v minulosti buď vypletali prútím a omazávali hlinou, alebo sa hlina ubíjala. Často sa stavalo aj zo sušených tehál alebo kameňa s vaľbovou alebo sedlovou strechou. Prevládajúcou krytinou bola slama alebo šindeľ a neskôr škridla. Takýto skvost stojí za pozretie!

Hámor v Medzeve

Nižný Medzev v okrese Košice-okolie sa má čím popýšiť. Meno Eliáš Tagnägel sa tam spája s kováčskym remeslom. V 14. storočí začal v Dolnom Šugove stavať tri hámre s vodnými nádržami. Stal sa tak zakladateľom medzevského kováčstva. Medzev sa v minulosti preslávil výrobou kovaného náradia najmä na ručné poľnohospodár­ske práce.

V obci sa tak nachádza národná kultúrna pamiatka hámor. Lopaty, rýle, či motyky z Medzeva boli známe nielen na Slovensku, ale aj v mnohých štátoch sveta.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Obrazom: Hámor v Medzeve
6
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM